Celebrity

21. ledna 2024 14:05

David Laštovka

Dana Medřická si po šedesátce vzala Španěla. Rok nato zemřela na infarkt

Životní osud Dany Medřické (†62) by vydal na román. Zemřel jí syn, první manžel na její slávu žárlil a na sklonku života prožila pozdní nádhernou lásku, které si ale bohužel příliš dlouho neužila.

Prvním manželem Dany Medřické byl o 18 let starší kolega Václav Vydra. Narodil se jim syn Václav, který však brzy zemřel. Když čekali druhé miminko, musela souhlasit s tím, že pokud to bude znovu kluk, bude se opět jmenovat Václav. Tak zkrátka u Vydrů velela rodinná tradice.

Mohlo by vás zajímat: Václav Vydra přišel kvůli obřím dluhům dokonce i o dům

V roce 1956, když jí bylo 35 let, přivedla na svět Václava Vydru, který úspěšně pokračuje ve šlépějích svých rodičů a stal se uznávaným a velmi obsazovaným hercem. Jeho legendární hlas si například díky oblíbenému pořadu Prostřeno! vybaví snad každý.

Jaký šílený dárek věnoval Václav Vydra režisérovi Jiřímu Menzelovi?

Kariéra Dany Medřické stoupala vzhůru a herečka brzy zastínila i svého muže, který to dost těžce nesl a na její úspěchy žárlil. Na sklonku života onemocněl vážnou nemocí a Dana se o něj obětavě starala až do posledního dne. Zemřel v roce 1979 ve věku 76 let. „Otec už byl hodně nemocný, měl roztroušenou sklerózu, špatně chodil, bylo to s ním opravdu těžké. Máma se o něj úžasně starala. To, že zemřel, bylo vlastně vysvobození, jak pro něj, tak i pro mámu,“ svěřil se Václav Vydra redakci webu Prima Ženy.

Okouzlující prázdniny ve Španělsku

Pak do života nezapomenutelné herečky vstoupil jiný muž. Horkokrevný Španěl jménem Artemio, se kterým prožila pozdní lásku, a dokonce se za něj i provdala.

„Znali se delší dobu. Patnáct let tady žil, učil tu ekonomii na vysoké škole. Dokonce se mu tady narodily i dvě děti, celkem měl tedy tři. Pravidelně chodil do divadla a mámu obdivoval. Když se rozhodl se svojí tehdejší manželkou vrátit domů do Španělska, chtěl se s ní rozloučit. A tak koupil kytici růží a po představení na ni počkal. Pak poslal pár pohledů, táta si je ještě doma schovával. Pak nás všechny pozval do Španělska, kde jsme měli strávit prázdniny, jenže táta na jaře zemřel. Já byl v tu dobu na vojně, tak jsem jet nemohl. A máma říkala, že tam přece sama nemůže. Naprosto tvrdě jsem ji tenkrát přemlouval, aby letěla, že už se tam také nikdy nemusí podívat. Nakonec tedy souhlasila. Artemio jí tam zařídil veškerý servis, nemusela se absolutně o nic starat. Ze Španělska přijela nadšená, připadala si tam jako královna,“ popsal Václav Vydra.

Syn mamince novou lásku přál

Tehdy byl jejich vztah ještě čistě přátelský. Jenže Artemiovi krátce nato zemřela manželka na infarkt a zůstal sám. „Postupně si začali s mámou telefonovat, on volal skoro obden, hodiny a hodiny spolu mluvili, česky i francouzsky. Až následovalo další pozvání do Španělska. Máma tam strávila celé prázdniny, pak i Silvestra. Dali se dohromady, vzali se, procestovali spolu autem celou zemi. Bylo to krásný, máma doslova zářila,“ zavzpomínal Václav Vydra, který jejich lásce fandil.

Když se ho maminka zeptala, co by říkal na to, kdyby se za Arteima provdala, bez váhání jim dal požehnání. „Artemio byl úžasný člověk, elegán, džentlmen. Velmi jsme si rozuměli. Jsem vděčný, že jsem ho mohl poznat. I po smrti maminky jsem k němu do Španělska jezdil každý rok a on nás tam celé prázdniny hostil. Bohužel už také zemřel, dožil se ale krásných devadesáti let. Každopádně s jeho dětmi jsme stále v kontaktu a pravidelně si voláme,“ prozradil herec.

Tušila, že umírá

Štěstí však Daně Medřické bohužel dlouho nevydrželo. Zhruba rok po svatbě nečekaně zemřela. Její smrt byla náhlá, bylo jí pouhých 62 let. „Zničehonic se jí udělalo špatně. Odvezl jsem ji do nemocnice, kde mi řekli, že prodělala infarkt. Chodil jsem ji navštěvovat každý den, byla při vědomí, mluvili jsme spolu. Ležela tam asi týden, pak zemřela,“ svěřil se Václav. Nejčernější prognózy si nepřipouštěl, jeho maminka však tušila, že umírá. „Uvědomovala si to. O smrti ale nemluvila. Když zemřela, byla to pro mě strašná rána. Ani smrt táty, který zemřel tři roky před ní, mě nezasáhla tolik, jako tohle. Tahle smrt byla zcela nečekaná. Byl to pro mě obrovský šok,“ povzdechl si Václav Vydra.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.