Celebrity

24. března 2024 07:30

David Laštovka

Herec Raoul Schránil skončil ve vězení. Jeho dcera byla světově proslulou věštkyní

Herec Raoul Schránil patřil mezi největší hvězdy prvorepublikového filmu. Před kamerou se proslavil především rolemi milovníků a gentlemanů. Jeho soukromý život by vydal na román.

První manželkou herce Raoula Schránila byla manekýna Růžena Havelková. Narodila se jim dcera Alexandra a syn Raoul. Po deseti letech však přišel rozvod. Obě děti po sovětské okupaci v roce 1968 emigrovaly. Dcera se v Německu stala velmi vyhledávanou věštkyní a čarodějkou. Výklady dělala z karet a používala nejrůznější magické předměty. Měla slavnou klientelu, na budoucnost se k ní chodívali vyptávat umělci, politici, podnikatelé z celého světa, a dokonce s ní občas při hledání pohřešovaných osob spolupracovala i policie.

Čtěte také: Celebrity u kartářek. Jaké věštby se vyplnily Haně Zagorové nebo Zlatě Adamovské?

Věštecké dovednosti získala v Africe, kde s manželem, který byl lékař, a svými dcerami několik let žila. Zemřela v roce 2014 ve věku 74 let, kdy ji zradilo srdce. Přestože většinu života prožila v zahraničí, jejím posledním přáním bylo spočinout vedle slavného otce v Česku.

Podívejte se na rozhovor se současnou známou astroložkou Helen Stanku, která se taktéž věnuje věštění:

Schránila udal kolega, ve vězení si odseděl rok

O emigraci mimochodem vážně uvažoval i Schránil. Když se k moci dostali komunisté, začal být považován za buržoazního herce a přestával dostávat kvalitní role. Proto chtěl zmizet do světa a usadit se v demokratické zemi.

Mohlo by vás zajímat: Král komiků, který zažil strmý pád. Vlasta Burian jako imitátor dokázal napodobit cokoliv

Se svým plánem se svěřil kolegovi, který ho ale udal, a Schránil tak putoval do vězení, kde si odseděl rok. „Měl jsem zaječí úmysly, že opustím Československo, ale soudruzi na to přišli. Když jsem vyšel z vězení, s divadlem byl konec. Měl jsem rodinu a musel vydělávat peníze, takže jsem začal působit ve stavebnictví. Dělal jsem na základech Stalinova pomníku, pak na mostě Inteligence (dnes známý jako Branický most, pozn. red.) nebo v Bečově u Mariánských Lázní, kde jsme vrtali artéskou studnu,“ prozradil v televizním rozhovoru s Pavlínovou Filipovskou.

Životní láskou Raoula Schránila se stala o 20 let mladší herečka Věra Lišková, se kterou prožil v manželství téměř 30 let a zůstal s ní až do své smrti. Ještě po osmdesátce hýřil nesmírnou aktivitou a energií a byl ve skvělé kondici. Dožil se požehnaného věku 88 let. Zemřel v roce 1998 poté, co mu praskla aorta a vykrvácel do břicha.

Sdílejte článek
Štítky výročí láska hvězda rodina vězení film emigrace manželství čarodějnice herec děti kartářka Raoul Schránil Věra Lišková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.