Saúdky vyměnily burkiny za bikiny. Korunní princ chce mít ze země centrum módy

V Saudské Arábii se konala historicky první módní přehlídka plavek. Fashion show proběhla u bazénu v luxusním resortu, představeny během ní byly nejnovější výtvory marocké módní návrhářky Yasminy Qanzal. V zemi, kde ještě před méně než deseti lety ženy musely nosit tradiční islámský oděv abája zakrývající celé tělo, jde o zásadní krok.

Přestože kolekce zahrnovala převážně plavky jednodílné, k vidění byly i modely odkrývající ramena a částečně také břicho. Dominovaly jednoduché střihy s hlubokým výstřihem do V, ale také střihy bez ramínek.

Čtěte také: Svatební inspirace pro rok 2024: Nebojte se barev, buďte kreativní a myslete na pohodlí

Celá kolekce se poté nesla převážně v červených, béžových, oranžových či modrých barvách. „Je pravda, že tato země je velmi konzervativní, ale snažili jsme se ukázat elegantní plavky reprezentující arabský svět,“ okomentovala novou kolekci pro agenturu AFP samotná návrhářka.

Historický moment

„Když jsme sem přišli, věděli jsme, že přehlídka plavek je v Saúdské Arábii historickým momentem, protože je to poprvé, co tu mají takovou akci,“ uvedla Yasmina Qanzal s tím, že je pro ni pocta, představit vůbec první kolekci plavek v této zemi.

Přehlídka se konala v rámci týdne módy Red Sea Fashion Week v hotelu na saúdskoarabském pobřeží Rudého moře. Letovisko je součástí projektu Red Sea Global, který patří do programu zahrnující sociální a hospodářské reformy Vize 2030. Na ten dohlíží korunní princ Muhammad bin Salmán.

Přečtěte si: Korunní princ Saúdské Arábie pokračuje ve svých reformách: Tamní ženy nemusí nosit abáje

Jeho cílem je především docílit toho, aby byla Saúdská Arábie vnímána jako globální centrum kultury a módy. Princ Muhammad inicioval již celou řadu společenských reforem ve snaze změnit obraz Saúdské Arábie coby nepřístupné země. Změny se týkaly například toho, že ženy nemusejí nosit  černé abáje a mít zakrytou hlavu. Mohou navštěvovat hudební festivaly. Dále se zasadil o ukončení činnosti náboženské policie vyzbrojené holemi či znovuotevření kin.

Podívejte se na módní přehlídku Tomáše Němce v rámci pražského týdne módy:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.