Doma uzená šunka s bramborákem podle Pohlreicha a bábovka z grilu podle Fabešové
Rozpal to, šéfe! VII (6) - upoutávka
Dali byste si šunčičku? Pak sáhněte po selečí variantě. Z grilu bude výtečná. Jak Zdeněk Pohlreich vysvětluje, i šunka potřebuje marinádu, do udírny zvlášť. Sladkou tečku pak na grilu vykouzlíte s receptem na kynutou bábovku od Ivety Fabešové, chuťově připomínající briošky.
Recept na uzenou šunku s bramborákem
Recepty ze 6. dílu Rozpal to, šéfe! 1 Zdroj: FTV Prima
Suroviny:
- selečí šunka
- javorový sirup
- pepř
- sůl
- sušené chilli
- dijonská hořčice
- brambory
- mléko
- pepř
- sůl
- česnek
- majoránka
- polohrubá mouka
- vejce
- čerstvé bylinky
- rostlinný olej
- šalotka
Postup:
Nejprve si připravte marinádu na šunku. Nalijte do misky javorový sirup, opepřete ho, osolte a ochuťte sušeným chilli. Přidejte lžíci dijonské hořčice a promíchejte.
Maso svrchu nařežte a potřete marinádou pomocí štětce. Šunku dejte do udírny a během uzení potírejte marinádou. Například 3 kila masa se bude udit zhruba 40 minut.
Mezitím si připravte jako přílohu bramboráčky. Syrové brambory nastrouhejte nahrubo. Aby těsto hezky drželo pohromadě, poslední bramboru nastrouhejte najemno. Brambory vymačkejte a zalijte je trochou mléka, aby si udržely i při smažení hezkou barvu. Opepřete a osolte. Přisypte trochu mouky, vejce a dochuťte nastrouhaným česnekem a sušenou majoránkou. Pro chuť můžete do těsta přidat nasekané čerstvé bylinky jako petržel, oregano, pažitku. Vše promíchejte a smažte bramboráčky na rostlinném oleji z obou stran. Spolu s nimi opečte i na kolečka nakrájenou opepřenou a osolenou šalotku.
Hotovou vyuzenou šunku nakrájejte na tenké plátky a podávejte s bramboráčky a opečenou šalotkou.
Recept na kynutou bábovku (Kugelhopf)
Recepty ze 6. dílu Rozpal to, šéfe! 5 Zdroj: FTV Prima
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 35 g cukru krupice
- 6 g soli
- 90 g plnotučného studeného mléka
- 13 g čerstvého droždí
- 50 g vajec
- 13 g žloutků
- 75 g studeného másla
- 125 g macerovaných rozinek
- forma na bábovku o průměru 18 cm
Postup:
Hladkou mouku smíchejte s cukrem, solí, mlékem, žloutkem a celým vejcem. Přidejte nadrobené droždí a změklé, až rozpuštěné máslo. Těsto důkladně prohněťte a v závěru do něj přisypte rozinky namočené v rumu. Vytvarujte ho do tvaru koblížku s dírou uprostřed. Pak těsto položte do vymazané a hladkou moukou vysypané formy na bábovku. Dejte na teplé místo a nechte přímo ve formě vykynout. Až zdvojnásobí svůj objem, vložte formu do trouby nebo do uzavíratelného grilu a pečte při 180 °C zhruba 40 minut. Po vychladnutí bábovku pocukrujte a můžete krájet.
Premiérové díly Rozpal to, šéfe! sledujte na Primě v úterý ve 22:55 na Primě nebo se dívejte v sobotu 9:55.