Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Vepřová panenka: 3 recepty, které vám budou chutnat

Maso z vepřové panenky je skvělé. Je jemné, libové, bez kostí a nepotřebuje žádné složité úpravy. Máme pro vás tři recepty plné zeleniny, které stojí za vyzkoušení.
Vydáno: 17.04.2015, Anna Kopečková
Jedno lepší, než druhé
Jedno lepší, než druhé Autor: Yummy Image
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Vepřová panenka (říká se jí také panenská svíčková nebo panenská pečeně) je nejchutnější kousek vepřového masa a výborně se hodí na přípravu minutek nebo dušení. A nespornou výhodou je i to, že je o dost levnější než hovězí svíčková.

Jak si ji připravíte? Pro milovníky zeleniny a bylinek máme voňavý recept, který stačí doplnit kouskem křupavé bagety. Těm, kteří mají rádi jídla připravovaná v jednom pekáči, se budou líbit šťavnaté závitky pečené dohromady s bramborami. A nechybí ani recept pro "omáčkomily" v podobě jemného ragú s květákem. Tak na co máte chuť?

Pečená panenka na zelenině s tymiánem

11_pecena vepr panenka_016ok-3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 vepřové panenky

• 5 stroužků česneku

• olivový olej

• 1 svazek tymiánu

• 500 g barevných paprik

• 1 cuketu

• mletý pepř a sůl

1. Vepřové panenky zbavte blanek, opláchněte, osušte, naložte do směsi prolisovaného česneku, 0,5 dl olivového oleje a několika nasekaných větviček tymiánu a nechte stát 2 hodiny při pokojové teplotě.

2. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na větší kousky, cuketu omyjte a nakrájejte na kolečka. Zeleninu zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozložte na dno zapékací mísy. Přidejte zbylé celé větvičky tymiánu a připravené maso i s marinádou, lehce ho osolte a opepřete.

3. Vše vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25–30 minut. Během pečení panenky otočte a zeleninu promíchejte.

4. Nakonec vyjměte větvičky tymiánu, maso nakrájejte na plátky a podávejte s upečenou zeleninou. Skvělou přílohou jsou čerstvě upečené nebo rozpečneé bagety pokapané panenským olivovým olejem.

 

Vepřové závitky se sýrem a rukolou

94_vepr zavitky se syrem a rukolou_006ok-2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 500 g vepřové panenky

• sůl

• 120 g sýru Madeland (nebo podobného sýru)

• 100 g rukoly

• 4 plátky tyrolského špeku

• olej nebo máslo na vymazání zapékací mísy

• čerstvou bazalku na posypání

Na doplnění:

• 100 g mozzarelly na zapékání (ne v nálevu)

• 80 g lučiny

• 4 lžíce 30% smetany

• 600 g oloupaných brambor

500 g zeleného nebo cukrového hrášku

1. Maso zbavte blanek, nakrájejte na 4 plátky, lehce je naklepejte a osolte. Do středu každého plátku položte kousek sýru a lístky rukoly a maso stočte do závitků. Každý obalte plátkem špeku a stáhněte provázkem.

2. Mozzarellu nastrouhejte a smíchejte s Lučinou a smetanou. Brambory nakrájejte na plátky, společně s hráškem je krátce spařte ve vroucí osolené vodě, nechte odkapat a rozložte na dno vymazané zapékací mísy.

3. Překryjte je mozzarellou se smetanou, navrch položte závitky, mísu přiklopte a pečete asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Pak zvyšte teplotu na 185 °C, mísu odkryjte a vše dopečte dozlatova. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.

 

Panenka s květákovým ragú

071_kvetakove ragu_024-1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 menší květák

• 200 g oloupané karotky

• 100 g zeleného hrášku

• 60 g másla

• 1 menší cibuli

• 60 g hladké mouky

• 2,5 dl smetany na vaření

• špetku muškátového květu

• 500 g vepřové panenky

0,3 dl oleje

• sůl a čerstvě drcený pepř

1. V hrnci přiveďte k varu asi 7 dl vody, osolte ji a povařte v ní 2 minuty růžičky květáku a na kostičky nakrájenou karotku. Přidejte hrášek, nechte přejít varem, slijte přes síto do vhodné nádoby a vývar nechte vychladnout.

2. V kastrolu na másle nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Zasypte ji moukou a při střední teplotě míchejte asi 3 minuty. Přilijte studený vývar ze zeleniny, rychle rozšlehejte a za stálého míchání nechte omáčku zhoustnout. Přidejte smetanu a muškátový květ a vařte zvolna asi 20 minut.

3. Mezitím panenku zbavte blanek, překrojte ji na polovinu a zprudka ji opečte ze všech stran na oleji. Osolte ji, opepřete a opékejte na středním ohni asi 5 minut.

4. Omáčku rozmixujte, přidejte do ní zeleninu a vše nalijte do pekáčku. Přidejte opečenou panenku, pekáček zakryjte a dejte na 20 minut do trouby vyhřáté na 160 °C. Pak maso vyjměte, zabalte do alobalu, nechte 5 minut odpočívat, teprve pak ho nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou se zeleninou. Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo brambory.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Je libo salátek?

Saláty k večeři: Jsou svěží, zdravé a nebudete mít po nich hlad

Dáte si?

Víkendové kuře 3x jinak

Vepřová panenka jako špíz.

Recepty na dostupnou exotiku v podání šéfa Pohlreicha

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama