Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Vzhůru ke grilům: 4 elegantní a voňavé recepty

Každý milovník grilování se po zimě už nemůže dočkat, až znovu ucítí tu omamnou vůni linoucí se z rozpáleného grilu. Na nic nečekejte a hoďte taky něco na gril.
Vydáno: 24.04.2015
Lehké kuřecí maso a spousta zeleniny!
Lehké kuřecí maso a spousta zeleniny! Autor: Yummy Image
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Pořádný kus masa na grilu je fajn, ale abychom to hned na začátku moc nepřepálili", máme pro vás čtyři recepty, které jsou plné zeleniny a zajímavě ochuceného kuřecího masa. Grilovanou zeleninu si můžete dát jako skvělý doplněk k masu místo zeleninového salátu, nebo si ji připravit i samotnou. Stačí ji doplnit čerstvou bagetou a třeba dobrým vínem a máte skvělou večeři.

 

Využijte krásného počasí a vzhůru ke grilům!

Kuřecí satay

1 Foto:

Co budete potřebovat:

• 500 g kuřecích prsíček

• bambusové špejle

Na marinádu:

• 3 lžíce tmavého cukru

• 2 prolisované stroužky česneku

• 1 lžičku nastrouhané limetkové nebo citronové kůry

• 1 nadrobno nakrájenou thajskou nebo jalapeňo papričku bez semínek

• 1 lžičku mletého koriandru

• 1/2 lžičky kurkumy

• 1/2 lžičky mletého bílého pepře

• 1,5 dl kokosového mléka

• 3 lžíce rybí nebo světlé sójové omáčky

• 2 lžíce limetkové šťávy

1. Prsíčka nakrájejte po délce na tenké proužky a napíchejte je na špejle, které jste předtím namočili ve vodě.

2. Všechny přísady na marinádu kromě kokosového mléka, rybí omáčky a limetkové šťávy rozmačkejte v hmoždíři dohladka. Přilijte zbývající ingredience a dobře promíchejte. Připravené špízky zalijte marinádou a nechte v chladu 30 minut marinovat. V půlce marinování je otočte.

3. Špízky nechte odkapat a grilujte na rozpáleném dřevěném uhlí z každé strany asi 2 minuty, než maso zbělá.

TIP: Ke špízkům se výborně hodí arašídová omáčka: V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru a 2 nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek a krátce vše orestujte. Přidejte 50 g arašídového másla, 2 menší najemno nakrájené šalotky, 5 lžic rybí omáčky, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého černého pepře a 2,5 dl kokosového mléka a pozvolna provařte, až je omáčka hustá, ale stále tekutá. Odstavte ji z ohně, nechte vychladnout a případně zřeďte trochou vody nebo dochuťte limetkou, cukrem či rybí omáčkou.

 

Grilované papriky s olivovým olejem

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 6 větších masitých paprik

• 2 dl panenského olivového oleje

• 2 prolisované stroužky česneku

• tymián (čerstvý nebo sušený)

• sůl

1. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je po délce na čtvrtiny a opečte na rozpáleném grilu, až se vytvoří černé puchýřky.

2. Papriky narovnejte do hlubší misky a zakapejte je olejem zahřátým na 50 °C rozmixovaným s česnekem a tymiánem.

3. Papriky můžete ještě zapéct na grilu a konzumovat teplé nebo je nechte do druhého dne uležet. Osolte je až těsně před podáváním. Doplňte je nejlépe čerstvým bílým chlebem a olivami.

TIP: tímto způsobem můžete papriky připravit i v rozpálené troubě zapnuté na klasické pečení.

 

Pikantní kuřecí placičky

4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 200 g kuřecích prsíček

• 1 dl ledové vody

• 1 lžíci sójové omáčky Kikkoman

• 1 prolisovaný stroužek česneku

• 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého sušeného)

• 1 rozdrcenou sušenou chilli papričku

• kari nebo grilovací koření

• 1 vejce

• 1 lžičku solamylu

• 1 lžíci strouhanky

Na omáčku:

• 1 dl javorového sirupu

• 0,5 dl oleje

• 0,5 dl sójové omáčky Kikkoman

• 1 lžičku najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 1 prolisovaný stroužek česneku

• chilli podle chuti

1. Omyté maso nakrájejte na kostičky velké asi 2 x 2 cm a rozsekejte je v robotu najemno. Když se maso přestane v robotu točit, přidejte ledovou vodu a krátce vymixujte dohladka. Přidejte sójovou omáčku, česnek, zázvor, papričku, koření a vejce a vše promíchejte již bez robotu. Pak přidejte solamyl a strouhanku, promíchejte a hmotu uložte na 2 hodiny v chladu. (Pokud je hmota řídká, přidejte ještě trochu strouhanky, ale čím méně strouhanky použijete, tím šťavnatější bude výsledek.)

2. Všechny suroviny na omáčku smíchejte, mírně zahřejte a nechte vychladnout.

3. Z vychlazené masové hmoty vytvarujte v namočených dlaních malé placičky a opékejte je 7 minut z každé strany na mřížce rozehřátého grilu potřené slaninou nebo na alobalové misce. Podávejte je s připravenou omáčkou.

 

Rajčata s bazalkovou strouhankou

3 Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 tvrdší housky

• 1 dl panenského olivového oleje

• 2 stroužky česneku

• 1/2 svazku čerstvé bazalky

• sůl a mletý pepř

• 4 zralá tužší rajčata

1. Housky nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. V pánvi nahřejte olivový olej, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho zpěnit. Přidejte housku, promíchejte, odstavte z ohně, vmíchejte nasekané lístky bazalky, lehce osolte a opepřete.

2. Rajčata omyjte, rozkrojte na půlky a opečte je z obou stran na grilu. Vložte je do do alobalové misky a zasypte na vrchu připravenou vychladlou směsí. Dejte je opět na gril, přiklopte a pečte asi 5 minut při středním žáru. Podávejte s čerstvou bagetou.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Jsou krásné a jedlé!

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Jedno lepší, než druhé

Vepřová panenka: 3 recepty, které vám budou chutnat

Které si vyberete?

Víkendové špagety 5x jinak

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama