Vzhůru ke grilům: 4 elegantní a voňavé recepty
Každý milovník grilování se po zimě už nemůže dočkat, až znovu ucítí tu omamnou vůni linoucí se z rozpáleného grilu. Na nic nečekejte a hoďte taky něco na gril.
Pořádný kus masa na grilu je fajn, ale abychom to hned na začátku moc „nepřepálili", máme pro vás čtyři recepty, které jsou plné zeleniny a zajímavě ochuceného kuřecího masa. Grilovanou zeleninu si můžete dát jako skvělý doplněk k masu místo zeleninového salátu, nebo si ji připravit i samotnou. Stačí ji doplnit čerstvou bagetou a třeba dobrým vínem a máte skvělou večeři.
Využijte krásného počasí a vzhůru ke grilům!
Kuřecí satay
Co budete potřebovat:
• 500 g kuřecích prsíček
• bambusové špejle
Na marinádu:
• 3 lžíce tmavého cukru
• 2 prolisované stroužky česneku
• 1 lžičku nastrouhané limetkové nebo citronové kůry
• 1 nadrobno nakrájenou thajskou nebo jalapeňo papričku bez semínek
• 1 lžičku mletého koriandru
• 1/2 lžičky kurkumy
• 1/2 lžičky mletého bílého pepře
• 1,5 dl kokosového mléka
• 3 lžíce rybí nebo světlé sójové omáčky
• 2 lžíce limetkové šťávy
1. Prsíčka nakrájejte po délce na tenké proužky a napíchejte je na špejle, které jste předtím namočili ve vodě.
2. Všechny přísady na marinádu kromě kokosového mléka, rybí omáčky a limetkové šťávy rozmačkejte v hmoždíři dohladka. Přilijte zbývající ingredience a dobře promíchejte. Připravené špízky zalijte marinádou a nechte v chladu 30 minut marinovat. V půlce marinování je otočte.
3. Špízky nechte odkapat a grilujte na rozpáleném dřevěném uhlí z každé strany asi 2 minuty, než maso zbělá.
TIP: Ke špízkům se výborně hodí arašídová omáčka: V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru a 2 nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek a krátce vše orestujte. Přidejte 50 g arašídového másla, 2 menší najemno nakrájené šalotky, 5 lžic rybí omáčky, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého černého pepře a 2,5 dl kokosového mléka a pozvolna provařte, až je omáčka hustá, ale stále tekutá. Odstavte ji z ohně, nechte vychladnout a případně zřeďte trochou vody nebo dochuťte limetkou, cukrem či rybí omáčkou.
Grilované papriky s olivovým olejem
Co budete potřebovat:
• 6 větších masitých paprik
• 2 dl panenského olivového oleje
• 2 prolisované stroužky česneku
• tymián (čerstvý nebo sušený)
• sůl
1. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je po délce na čtvrtiny a opečte na rozpáleném grilu, až se vytvoří černé puchýřky.
2. Papriky narovnejte do hlubší misky a zakapejte je olejem zahřátým na 50 °C rozmixovaným s česnekem a tymiánem.
3. Papriky můžete ještě zapéct na grilu a konzumovat teplé nebo je nechte do druhého dne uležet. Osolte je až těsně před podáváním. Doplňte je nejlépe čerstvým bílým chlebem a olivami.
TIP: tímto způsobem můžete papriky připravit i v rozpálené troubě zapnuté na klasické pečení.
Pikantní kuřecí placičky
Co budete potřebovat:
• 200 g kuřecích prsíček
• 1 dl ledové vody
• 1 lžíci sójové omáčky Kikkoman
• 1 prolisovaný stroužek česneku
• 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého sušeného)
• 1 rozdrcenou sušenou chilli papričku
• kari nebo grilovací koření
• 1 vejce
• 1 lžičku solamylu
• 1 lžíci strouhanky
Na omáčku:
• 1 dl javorového sirupu
• 0,5 dl oleje
• 0,5 dl sójové omáčky Kikkoman
• 1 lžičku najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
• 1 prolisovaný stroužek česneku
• chilli podle chuti
1. Omyté maso nakrájejte na kostičky velké asi 2 x 2 cm a rozsekejte je v robotu najemno. Když se maso přestane v robotu točit, přidejte ledovou vodu a krátce vymixujte dohladka. Přidejte sójovou omáčku, česnek, zázvor, papričku, koření a vejce a vše promíchejte již bez robotu. Pak přidejte solamyl a strouhanku, promíchejte a hmotu uložte na 2 hodiny v chladu. (Pokud je hmota řídká, přidejte ještě trochu strouhanky, ale čím méně strouhanky použijete, tím šťavnatější bude výsledek.)
2. Všechny suroviny na omáčku smíchejte, mírně zahřejte a nechte vychladnout.
3. Z vychlazené masové hmoty vytvarujte v namočených dlaních malé placičky a opékejte je 7 minut z každé strany na mřížce rozehřátého grilu potřené slaninou nebo na alobalové misce. Podávejte je s připravenou omáčkou.
Rajčata s bazalkovou strouhankou
Co budete potřebovat:
• 2 tvrdší housky
• 1 dl panenského olivového oleje
• 2 stroužky česneku
• 1/2 svazku čerstvé bazalky
• sůl a mletý pepř
• 4 zralá tužší rajčata
1. Housky nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. V pánvi nahřejte olivový olej, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho zpěnit. Přidejte housku, promíchejte, odstavte z ohně, vmíchejte nasekané lístky bazalky, lehce osolte a opepřete.
2. Rajčata omyjte, rozkrojte na půlky a opečte je z obou stran na grilu. Vložte je do do alobalové misky a zasypte na vrchu připravenou vychladlou směsí. Dejte je opět na gril, přiklopte a pečte asi 5 minut při středním žáru. Podávejte s čerstvou bagetou.
Foto: Yummy Image
Mohlo by vás taky zajímat: