Víkendové špagety 5x jinak
Jaro se opět vrací a určitě vám bude lépe někde venku, než v kuchyni u plotny. Uvařte si rychlý oběd a vyrazte na výlet.
Špagety jsou v tomto směru ideálním jídlem. Dají se připravit rychle, chutnají snad každému a lze je udělat na nespočet různých způsobů. My jich pro vás máme pět - se zeleninou, s omáčkou, dietní, pěkně pikantní i takové, které můžete připravit dětem. Určitě si vyberete.
Špagety s rajčaty a olivami
Co budete potřebovat:
• 4 rajčata
• 75 g zelených oliv plněných papričkou
• 75 g černých oliv bez pecek
• 1 snítku rozmarýnu
• 75 ml olivového oleje
• 500 g špaget
• sůl a mletý pepř
1. Rajčata rozkrojte na čtvrtky, odstraňte z nich semínka a čtvrtky nakrájejte na tenké měsíčky. Olivy také nakrájejte na měsíčky, z rozmarýnu otrhejte lístky a vše krátce orestujte v pánvi na oleji.
2. Přidejte uvařené špagety a krátce prohřejte. Podle chuti osolte a opepřete a ihned podávejte.
Špagety s cuketami a domácím pestem
Co budete potřebovat:
• 1 svazek čerstvé bazalky
v 1 svazek hladkolisté petrželky
• 2 filety ančoviček
• 4 stroužky česneku
• 30 g piniových oříšků
• olivový olej
• sůl a mletý pepř
• 1 malou cuketu
• 500 g špaget
• parmazán na posypání (nemusí být)
1. Bazalkové a petrželkové lístky, ančovičky a dva stroužky česneku nakrájejte nahrubo a smíchejte s nasekanými piniovými oříšky. Vše vložte do mixéru, zapněte ho a po kapkách přidávejte 1 dl olivového oleje, až vznikne hustá omáčka (pesto), kterou dochuťte solí a pepřem.
2-. Cuketu nakrájejte na plátky a opečte se zbylým nakrájeným česnekem dozlatova na oleji.
3. Přidejte uvařené špagety, krátce je prohřejte, přidejte pesto, lehce promíchejte a ihned podávejte. Kdo chce, může si špagety ještě posypat čerstvě mletým parmazánem.
Špagety s česnekem a chilli papričkami
Co budete potřebovat:
• 4 stroužky česneku
• 2 červené chilli papričky
• 1 svazek bazalky
• 5 lžic olivového oleje
• 500 g špaget
• barevný pepř
• parmazán na posypání (nemusí být)
1. Česnek nakrájejte na plátky, papričky podélně nařízněte, zbavte semínek a nakrájejte na kroužky. Lístky bazalky nakrájejte na proužky.
2. Na pánvi rozehřejte olej a česnek na něm orestujte (nesmí zhnědnout). Po chvíli vmíchejte chilli papričky a tuto pikantní směs smíchejte s uvařenými špagetami.
3. Špagety rozdělte na talíře, posypte drceným barevným pepřem a nakrájenou bazalkou a ihned podávejte. Kdo chce, může si ještě špagety posypat mletým parmazánem.
Špagety s žampionovou omáčkou
Co budete potřebovat:
• 1 cibuli
• 150 g čerstvých žampionů
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 dl masového vývaru
• 2,5 dl smetany ke šlehání
• 2 lžíce světlé jíšky v prášku
• sůl a mletý pepř
• 100 g šunky
• 1 menší svazek pažitky
• 500 g špaget
• barevný pepř na ozdobení
1. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, žampiony na plátky a obojí společně orestujte na rozehřátém oleji. Přilijte masový vývar a smetanu a krátce povařte. Omáčku zahustěte jíškou a dochuťte solí a pepřem.
2. Šunku a pažitku nakrájejte na malé kousky.
3. Uvařené špagety promíchejte s omáčkou, šunkou a pažitkou, rozdělte na talíře a ozdobte barevným pepřem.
Špagety s tuňákem a kapary
Co budete potřebovat:
• 210 g tuňáka v oleji (z konzervy)
• 1 svazek jarní cibulky
• olivový olej
• 2 lžíce kaparů
• 500 g krájených konzervovaných rajčat
• sůl a mletý pepř
• mletou papriku
• 500 g špaget
1. Tuňáka nechte dobře odkapat. Očištěné cibulky nakrájejte nahrubo a orestujte asi 2 minuty na olivovém oleji. Přidejte tuňáka, kapary a rajčata z konzervy, dobře promíchejte a povařte 5 minut při nízké teplotě.
2. Omáčku dochuťte solí, pepřem a paprikou, rozdělte na porce uvařených špaget a ihned podávejte.
Foto: Profimedia