Životní styl

19. září 2022 11:13

Josef Šťastna

Hřib žlučník zkazí celý pokrm. Jsou ale houbaři, kteří vědí, jak hořčák zpracovat

Každý houbař v Česku se alespoň jednou nachytal, když si myslel, že našel krásný pravý hřib, ale při bližším zkoumání zjistil, že se mu do ruky dostal hřib žlučník (Tylopilus felleus). Existují ale houbaři, kteří tuto houbu sbírají a vědí, jak ji zpracovat. Objevily se dokonce názory, že hříbek s lidovým názvem hořčák umí léčit rakovinu.

Hřib žlučník je houbařům dobře známý jako houba, která láká ke sběru už z dálky. Dobrý nápad to ale není – hřib je enormně hořký a umí zkazit celou smaženici.

„Hořčák příjemně houbově voní. Dospělý hřib žlučník poznáme hlavně podle bělavě narůžovělých až růžových pórů s rourkami pod kloboukem a nahnědlé, jakoby plastické síťky výraznějších, nápadně protažených ok na povrchu třeně. Hořčáčka vždy prozradí jeho chuť, která je až nesnesitelně hořká. Stačí si líznout rozříznutého kloboučku a okamžitě víme, na čem jsme,“ vysvětlil mykolog Jaroslav Vanča webu Prima Living.

Přesto se najdou houbaři, kteří hřib žlučník do košíčku dají. V lidové medicíně se totiž traduje, že právě jeho hořkost má léčivé účinky. Údajně podporuje trávení, mírní žaludeční nevolnost, a dokonce snad umí i zkrotit kocovinu.

O pozitivním vlivu hořkého hřibu na trávení mimo jiné píše také známá houbařka Lucie Drozdová na svém instagramovém profilu, který nese název Šumavská houbička.

Jak se naučit poznat houby:

Jak hořký hříbek zpracovat?

Podle houbařů, kteří hořčáky v omezené míře sbírají, je ideální houbu pořádně usušit a pak rozdrtit na prach. Houbový prášek se pak užívá na žaludeční nevolnost například se lžičkou medu, aby se hořkost naředila.

Umí léčit rakovinu?

V minulosti se v některých médiích dokonce objevily zprávy, že hořčák by mohl umět léčit rakovinu. Na takové tvrzení je ale podle odborníků opravdu brzy.

„Je to houba, ve které byly objeveny látky, jež vykazují u některých typů rakovinných buněk pozitivní účinky z pohledu zpomalení jejich růstu,“ uvedl mykolog Michal Mikšík pro Blesk.cz. Tvrdit ale, že hořký hřib umí léčit rakovinu, by bylo značně přitažené za vlasy.

Výzkum účinků této houby nicméně pokračuje a je možné, že odporně hořký hřib ještě vědce v budoucnu překvapí. „Při laboratorních testech japonští vědci skutečně zjistili účinky této houby na některé rakovinné buňky, jejichž růst zpomalují, až likvidují,“ dodal mykolog a toxikolog Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v rozhovoru pro web Blesk.cz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.