Životní styl

22. července 2022 11:29

Josef Šťastna

Může oblíbená babka vyvolat rakovinu? Odborník řekl, zda je houba jedovatá

Hřib žlutomasý, lidově zvaný babka, patří k nejrozšířenějším tuzemským houbám. Houbaři na babky v podstatě narazí na každém kroku. Jenže babky nepatří mezi kvalitní houby, což je velký problém při kuchyňském využití. Může tato houba způsobovat rakovinu? Promluvil mykolog.

Hřib žlutomasý (Xerocomellus chrysenteron) roste opravdu masově. Často se objevuje nejen v lesích, ale také v městských parcích a v kdejakém „křoví“. Když jsou příhodné podmínky, tak se babek objevují opravdu tisíce.

Hřib žlutomasý v minulosti patřil mezi oblíbené houby, ale v posledních letech má výrazně pošramocenou pověst. Objevily se názory, že houba je vlastně jedovatá a způsobuje rakovinu. Což není zcela pravda, problematika je složitější.

Jsou babky jedovaté?

Babky samy o sobě žádné toxiny neobsahují. Když jsou zdravé a mladé, tak patří mezi poměrně chutné houby. Problémem je, že hřib žlutomasý podléhá rychlé zkáze.

V podstatě jen velmi mladé plodnice jsou zdravé, starší houby napadá plíseň nedohub zlatovýtrusný (Hypomyces chrysospermus). Tato parazitická vřeckovýtrusná houba nenapadá jen babky, ale ve vlhkém prostředí na ni trpí i oblíbený hřib hnědý. Na napadených plodnicích vytváří bělavý, zlatožlutý nebo žlutohnědý povlak.

Podobné články

Názor, že babky způsobují rakovinu, vyvolal před lety svým vystupováním znalec hub Jiří Baier. Ten při vysílání pro Český rozhlas uvedl, že babky jsou nebezpečné. „My to víme v mykologické společnosti asi 40 let. Ale ono je potřeba, aby se ta populace přece jenom trošičku zmenšila. Těm hodným to říkáme a ti prevíti nechávají vydělat krematorium,“ vtipkoval Baier s tím, že o nebezpečí nepsali mykologové záměrně. „Nepsali jsme to tam. Úmyslně. Aby dost lidí vymřelo,“ dodal ve vysílání Baier.

Česká vědecká společnost pro mykologii pak musela výroky uvádět na pravou míru. „Svými výroky, i když mnohdy pronesenými v nadsázce, poškozuje dobré jméno společnosti i jméno jejich dalších členů,“ uvedl v tiskové zprávě pro FTV Prima a další média významný mykolog Vladimír Antonín.

Podobné články

Jak to tedy s babkami je?

Babky jsou velmi zranitelné houby, což je problém. Starší plodnice jsou plné larev hmyzu a k jídlu vhodné určitě nejsou. Měkké houby jsou často plné vody a napadá plíseň.

„Dužina obsahuje vysoký podíl vody – a to je jádro pudla. Jednak rychle podléhá zkáze a hlavně bývá napadána plísněmi a dalšími houbami, především nedohubem zlatovýtrusým, jenž vytváří metabolické mykotoxiny, které se v houbě hromadí a mohou způsobit tzv. nepravou (sekundární) otravu, tedy, že nepochází ze samotné plodnice, ale z jejího parazita,“ vysvětlil pro Prima Living mykolog Jaroslav Vanča.

Vypěstovat si v těle rakovinu z babek? Teoreticky to možné je, ale jedinec by musel opakovaně sbírat a pojídat velké množství plesnivých plodnic. To snad žádný soudný houbař nedělá.

Podobné články

Zásadní rady pro houbaře

Sbírejte pouze mladé plodnice, na kterých nejsou stopy po nedohubu a zároveň nejsou popraskané.

Rozhodně nesbírejte a nejezte houby, které jsou viditelně napadené plísní, neboť tak zvyšujete riziko tzv. nepravé otravy. Nestačí napadené části houby vykrojit! To platí ale u každé potraviny.

Babky zpracujte co nejrychleji. Nechávat tyto houby v lednici do druhého dne? Je to riziko, babka potřebuje opravdu rychlou cestu z lesa na talíř. A babky při sběru rozhodně nedávejte do igelitových tašek, ale to platí pro všechny lesní plody.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.