Jsme národ houbařů. Ale většina z nás nerozezná masáka od muchomůrky!
Nazujte holínky, do ruky vemte košík a vyrazte do lesa. Je tam krásně, a pokud se chystáte na houby, rozhodně se z lesa nevrátíte s prázdnou. Otázka je, jestli dokážete správně určit, co jste si v košíku přinesli, protože letos se dá v lesích najít až neuvěřitelné množství různých druhů hub.
Houby se alespoň jednou za čas objeví na talíři snad každého člověka. Je malé procento Čechů houby vůbec nejí, naopak pochoutkou jsou pro bezmála dvě třetiny z nás. Drtivá většina Čechů houby také ráda sbírá. Těch, kteří do lesa na houby vůbec nechodí, je jen malá část.
Čeští houbaři se dají rozdělit na dvě téměř stejně velké skupiny. Jedni chodí sbírat houby pravidelně na „svá místa“, druzí naopak hledají takzvaně „naslepo“. Těžko soudit, která z těchto skupin má v houbaření větší úspěchy, každopádně při letošní úrodě se z lesa nikdo z nich nevrátí s prázdnou.
Poznáte muchomůrku růžovku?
Většina Čechů tvrdí, že poznají více jak 5 druhů hub. Ale protože jsme národ houbařů, jsou mezi námi i experti, kteří, ač nejsou mykologové, rozeznají i více než 15 druhů. Obecná rada mykologů je, abychom do košíku skládali pouze houby, které bezpečně známe, a dbali na to, jak naše úlovky sbíráme a zpracováváme. Častý omyl houbařů je, že když najdou dvě houby vzdálené od sebe půl metru, musí být stejného druhu, což vůbec nemusí být pravda.
Jeden z průzkumů realizovaných před několika lety se zaměřil také na to, zda houbaři sbírají a zda také správně rozeznají muchomůrku růžovku. Tato houba, lidově zvaná masák, je výtečná jedlá houba z čeledi štítovkovitých, nicméně ji lze velmi snadno zaměnit za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou. Pravděpodobně z tohoto důvodu ji také zhruba polovina houbařů raději vůbec nesbírá. S naprostou jistotou ji pozná jen čtvrtina houbařů.
Přitom rozeznat muchomůrku růžovku od muchomůrky tygrované není vůbec složité. Alespoň to tvrdí mykologové. Znaků je hned několik. Rozdíl najdete především v prstýncích. Masák má prstýnek z vrchu dolů jemně rýhovaný, kdežto muchomůrka ho má hladký. Odlišnosti můžeme najít i v barvě. Růžovka bývá ve spodu na nožičce temně vínová, ale muchomůrka zůstává krásně bílá.
Na další fotografie a popis muchomůrky růžovky neboli masáka se můžete podívat ZDE.
Největší pochoutkou jsou houbové řízečky a smaženice
Houbové řízky, smaženice, houbová omáčka či polévka – tato jídla z hub jsou v českých domácnostech stále nejžádanější. Ale možností, jak chutně připravit houby, je samozřejmě mnohem víc.
Co se nesní, usušíme, zavaříme nebo rozdáme známým či příbuzným
Houbaři většinou svoje úlovky okamžitě spotřebují. Pokud jim nějaké houby zbydou, obvykle je skladují usušené, případně je zavařují. A je i poměrně dost těch, kteří svoje houbové přebytky rozdají známým a přátelům.
-ak-