Celebrity

9. prosince 2023 08:15

David Laštovka

Idylický vztah Svěráka a Smoljaka? Rozhádali se kvůli majetku, tvrdí režisérův syn

Herec Zdeněk Svěrák slaví 85. narozeniny (zdroj: CNN Prima NEWS)

Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero, Na samotě u lesa, Kulový blesk, Vrchní, prchni! To je stručný výčet filmů, na kterých spolupracoval tvůrčí tandem Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Téměř celý život je spojovalo i Divadlo Járy Cimrmana, které založili v roce 1966. Působili jako nerozlučná dvojice, podle Smoljakova syna Filipa tomu tak ale rozhodně nebylo.

Zdeněk Svěrák popisuje vztah s Ladislavem Smoljakem, od jehož narození 9. prosince uplynulo 92 let, jako tvůrčí, ale také velmi přátelský. Smoljakův syn Filip to vidí trochu jinak a popsal, co je rozdělovalo.

„Jak si byli ti dva blízcí v tvorbě a smyslu pro humor, tak byli od sebe na míle vzdálení v občanských postojích a etice. Pro řadu lidí je Svěrák symbolem skrblictví a megalomanství, což se bohužel projevilo i v jeho filmové tvorbě po odluce se Smoljakem. V osobní rovině se rozešli začátkem devadesátých let kvůli společné chalupě v Růžkových Lhoticích. Smoljak chtěl Svěrákovi prodat svou polovinu za férovou cenu posvěcenou znalcem. Svěrák však chtěl kupovat značně pod cenou a udělal proto doslova vše, aby tu polovinu levně získal. Ano, ti dva byli velcí přátelé, dokud spolu nemuseli vyjednávat o majetku,“ prozradil Filip Smoljak redaktorovi webu Prima Ženy.

Proč po revoluci žádný společný film nenatočili?

Poslední film Smoljak se Svěrákem natočili v roce 1987. Jednalo se o hořkou komedii Nejistá sezóna, která zachycovala peripetie malého amatérské divadelního souboru při přípravě nové hry a snaze o její oficiální schválení. Při psaní scénáře vycházeli z vlastních, autentických zkušeností, které v totalitních dobách zažívali. Další společný film už nepřidali. Nadále ale spolupracovali v Divadle Járy Cimrmana.

„Ve filmové tvorbě tak soudržní nebyli. Smoljak s filmařinou postupně skončil a Svěrák svého parťáka vyměnil za vlastního syna. Bohužel, s koncem umělecké dvojice jedné a nástupem dvojice nové přišla filmová tvorba o unikátní styl, který byl místy nahrazen stylem kýčovitým a komerčním. Lidem se ale nová tvůrčí dvojice velmi líbila a těžko říct, zda by dvojice Smoljak - Svěrák měla se svým středoevropským smyslem pro humor šanci získat nejvyšší ocenění v Hollywoodu,“ narážel Filip Smoljak na skutečnost, že Svěrákův film Kolja, který natočil v roce 1996 se svým synem Janem, získal Oscara.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.