Celebrity

2. června 2024 07:00

Vanesa Havlíková

Ivan Hlas o své rodině i tvorbě: Vnoučata pořád baví, že nějaké sako pokálí pták

Ivan Hlas v 7 pádech Honzy Dědka

Ivan Hlas (70) je zpěvák, kytarista a skladatel. Do povědomí veřejnosti se dostal především díky hitům jako Na kolena či Malagelo. Oblíbený hudebník nyní přijal pozvání do talkshow Honzy Dědka, kde promluvil o hudbě i rodině a prozradil také, čím urazil Karla Kryla (†50).

Se jménem Ivana Hlase si každý spojí legendární hit Na kolena. Skladba, jež vznikla přímo pro film Šakalí léta, se stala zlomem v jeho autorské kariéře. Oblíbenou písničku zpěvák hraje dodnes a zbožňuje ji i jeho vnučka.

Čtěte také: Ivan Hlas exkluzivně o boji s rakovinou: Dost drsné chvíle. Hrozilo, že už nikdy nebudu mluvit

„Moje děti neposlouchají moje písně. Každý poslouchá jiný žánr. Mladší kluci, oni už teda taky nejsou mladší, dělali hip-hop. Tomu jsem nerozuměl. Ale moje vnoučata pořád baví, že nějaké sako pose*e pták,“ pobavil Ivan Hlas moderátora.

Krylovi vytkl hru na kytaru

To, že z Ivana jednou bude muzikant, nebylo zprvu vůbec jasné. „Jsem vyučený knihkupec a hudebninář. V roce 1969 jsem nastoupil do učení na knihkupce,“ prozradil zpěvák. Díky práci v hudebninách se setkal s mnoha inspirativními lidmi, jedním z nich byl také písničkář Karel Kryl.

„V hudebninách se prodával Krylův Bratříček. Jednou v září tam přišel Karel a ptal se, jak se to prodává. Můj vedoucí mě posílal pro pivo, při třetím pivu jsem Karlu Krylovi řekl, že ty písničky jsou skvělé, ale že by mohl pocvičit na kytaru,“ zavzpomínal Hlas.

Kromě Ivana Hlase se v talkshow představil také Genzer se Suchánkem.

Země vzdálená je žena

„Na klasickou kytaru jsem hrál od jedenácti let a v patnácti jsem prý hrál hodně dobře. On si to pamatoval i po roce 1990. Hrál v nějakém klubu na Barrandově, tam jsme se potkali, seděli chvilku na baru, řekl mi, že si to dobře pamatuje a že jsem ho tenkrát pěkně nas*al,“ dodal Ivan Hlas v 7 pádech Honzy Dědka, které můžete sledovat každé úterý ve 21:35 na Primě.

Tato historka se odehrála dávno předtím, než napsal hudbu k filmu Šakalí léta a přetextoval největší hit Kamila Střihavky Země vzdálená. „To bylo narychlo, kluci už byli ve studiu, musel jsem trochu spěchat. Je to o vztahu. Země vzdálená je žena. Původně to dali Ondřejovi Hejmovi, on odevzdal Sovu pálenou s tím, že to je jasné. A oni to tajně dali mně a já jsem udělal Zemi vzdálenou. Ondřej říkal, že to bylo o nějaké manekýnce s melírovanými vlasy,“ prozradil tajemství jednoho z největších českých hitů Ivan Hlas.

Ivan Hlas promluvil o rakovině hlasivek:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.