J. K. Rowling ostře proti menšině: Transgender žena je prostě muž, klidně mě zatkněte

Spisovatelka J. K. Rowling (58), která dlouhodobě žije v Edinburghu, se rozčílila na sociálních sítích. Ve Skotsku totiž začal platit zákon, jehož účelem je chránit menšiny, včetně té genderové, před nenávistnými projevy. Autorka knižní série Harry Potter je známá tím, že neuznává transgender osoby. Proto tyto ženy nazvala muži a vyzvala policisty, aby ji zatkli, pokud mají pocit, že spáchala trestný čin.

Nový zákon, podle kterého je trestné podněcovat nenávist v souvislosti s věkem, zdravotním postižením, náboženstvím, sexuální orientací, transgenderovou identitou nebo intersexualitou, vstoupil ve Skotsku v platnost v pondělí. Maximální trest je sedm let odnětí svobody. Nesouhlasné reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Vzhledem k tomu, že podněcování nenávisti nemusí být podle zákona zamýšlené, ale pouze pravděpodobné, aby mohlo dojít k policejnímu vyšetřování, lidé se obávají, že skutečné důkazy nebudou relevantní. J. K. Rowling je dlouhodobou kritičkou transgender menšiny a nový zákon na tom nic nezměnil.

Čtěte také: Spisovatelka Rowling čelí výhrůžkám smrtí. Mohla bych jimi vytapetovat dům, říká

Spisovatelka tvrdí, že zákon je omezením svobody projevu a že chrání transgender osoby, ale biologické ženy nikoliv. Obvinění z transfobie čelila už v roce 2020, kdy veřejně zesměšňovala článek, v němž byl použit termín „lidé, kteří menstruují“, místo obyčejného slova „ženy“. Na policii přitom tehdy sama nahlásila transaktivisty, kteří na sociálních sítích zveřejnili její edinburské adresy.

Zatkněte mě

„Zdá se, že skotští zákonodárci kladou větší důraz na pocity mužů, kteří naplňují svou představu o ženskosti, ať už jakkoli misogynně či oportunisticky, než na práva a svobody skutečných žen a dívek,“ napsala Rowling v souvislosti s novým zákonem na sociální síť X, dříve známou jako Twitter.

Autorka knižní série Harry Potter na sociálních sítích označila několik transgender aktivistů a zločinců jako muže, tedy jako pohlaví, které jim oficiálně náleželo před tranzicí. Svoboda projevu a přesvědčení podle ní ve Skotsku končí, pokud je přesný popis biologického pohlaví považován za trestný čin.

„V současné době jsem mimo zemi, ale pokud to, co jsem zde napsala, lze podle nového zákona považovat za trestný čin, těším se, že až se vrátím do rodiště skotského osvícenství, budu zatčena,“ dodala J. K. Rowling ve své výzvě policistům.

Podívejte se na celebrity, které se v minulosti proti J. K. Rowling kvůli údajné transfobii postavily:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.