Celebrity

11. února 2023 12:29

Vanesa Havlíková

Ze dna na vrchol. Marylin Monroe, Coco Chanel, J.K Rowling i Evita ovlivnily svět

Upoutávka - Sedm schodů k moci v únoru na prima+

Jsou nebo byly slavné, vzešly z chudých poměrů, a přesto si sáhly na úspěch, o kterém se mnohým z nás ani nesnilo. Toto jsou příběhy skutečných popelek, které se díky své píli a ambicím dostaly až na úplný vrchol.

Vzhlížíme k nim, během života dokázaly něco, o čem by si mnozí mohli nechat jen zdát a jen těžko lze dnes uvěřit, že byly doby, kdy se tyto slavné ženy potýkaly s chudobou a nic jim v jejich životě nedávalo smysl.

Marilyn Monroe

Věčná ikona, sex-symbol i nejslavnější blondýna. Marylin Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, doposud inspiruje slavné návrháře a mnoho žen se jí chce podobat. Svého biologického otce nikdy nepoznala a její matka se kvůli psychickým problémům nebyla schopna o dceru starat. Ze začátku o ni pečovala rodina či známí, ale prošla si i pěstounskou péčí a dokonce celé dva roky pobývala v sirotčinci.

Aby se z tamního prostředí co nejdříve vymanila, již ve svých šestnácti letech se poprvé provdala. Začala pracovat v továrně, kde ji shodou okolností nafotil fotograf do magazínu a začalo se blýskat na lepší časy. Norma vzbudila svou nevšední krásou rozruch, přebarvila si své hnědé vlasy na platinovou blond a svět modelingu jí ležel u nohou. Právě díky modelingu se následně dostala k herectví, změnila si své jméno na Marilyn Monroe a dala se rozvést.

Nejvíce slavnou se poté stala až díky aktům, které nechala nafotit pro pánský časopis. Svoji slávu zvládala velmi špatně, trpěla depresemi a byla závislá na lécích. Bohužel se dožila pouhých šestatřiceti let a dodnes je její smrt velkou neznámou, ale byla shledána jako sebevražda.

Coco Chanel

Vlastním jménem Gabrielle Chanel nikdy nepřestala snít o tom, že jednoho dne změní svět. Ačkoliv Coco Chanel pocházela z chudých poměrů a část svého dětství prožila v sirotčinci, díky své vytrvalosti a ambicím si sáhla na úspěch, o kterém se mnohým z nás ani nesnilo.

Vzdělání získala v klášterní škole, a ve dvaceti letech začala pomáhat své tetičce v obchodě s módou, kde si během krátké doby získala pověst velmi schopné švadleny. Po večerech si přivydělávala zpěvem v kabaretu, kde získala i svou přezdívku Coco. Právě díky zpěvu se seznámila se zámožným mužem, jenž ji vytáhl z chudoby a byl její vstupenkou do vyšší společnosti.

Ze začátku své kariéry se věnovala tvorbě klobouků, které později nahradila oblečením, a naplno se tak ponořila do světa módy. Po nějaké době se jí začalo dařit a v roce 1921 otevřela svůj první butik Chanel v Paříži.

Patřila k největším legendám světové módy a její značku Chanel znají miliony lidí po celém světě. Ženy neváhají za módu s jejím odkazem utratit desítky tisíc korun. Nezapomenutelná a jedinečná Coco Chanel zůstala své práci a zároveň životní vášni věrná až do posledního dne svého života. Její odkaz žije prostřednictvím značky Chanel i dnes.

J.K. Rowling

I světově proslulá britská spisovatelka J.K. Rowling, kterou nejvíce proslavily knihy o kouzelníkovi Harry Potterovi, se během svého života potýkala s chudobou a beznadějí. Dětství prožila v standardních poměrech a už na střední škole byla známá svým vypravěčským talentem a schopností vymýšlet nejrůznější příběhy. Když bylo Joanne 25 let, její matka podlehla těžké nemoci, což pro Rowling byla velká rána.

Přestěhovala se proto do Portugalska, kde se i provdala.  Manželství jí ale po několika letech zkrachovalo. S malou dcerkou tak zůstala sama a rozhodla se vrátit do Skotska. V tu dobu byla nezaměstnaná, zažívala nouzi a žila ze sociálních dávek.

Na podpoře dopsala první díl veleúspěšné knihy Harry Potter. Během pěti let od vydání prvního dílu se spisovatelka odrazila ode dna a stala se milionářkou.

Oprah Winfrey

Jedna z nejúspěšnějších moderátorek, americká herečka a vydavatelka Oprah Winfrey se narodila v americkém státě Mississippi velmi mladé svobodné matce, která se živila jako služka. Dětství Oprah strávila v chudobě na venkově se svou babičkou, kam ji matka umístila, protože výchovu své dcery nezvládala.

Babička byla velmi chudá a jen stěží pro svou vnučku zajistila jídlo a oblečení, přesto se o ni ale snažila postarat nejlépe, jak mohla. Později si ji však k sobě vzala opět matka a dnes již slavná moderátorka zažívala tehdy velice krušné okamžiky, byla sexuálně zneužívána a ve 13 letech dokonce utekla z domova. O rok později, ve svých 14 letech otěhotněla a porodila. Její dítě však zemřelo krátce po porodu.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

I přes to všechno se Oprah dokázala ze samého dna zvednout, dokončila školu a začala se dál vzdělávat. V 17 letech zvítězila v soutěži o nejkrásnější Afroameričanku státu Tennessee. Díky tomu se jí podařilo získat práci v rádiu, kde vydržela dva roky a vzápětí naskočila do televize, kde se její kariéra rozjela naplno.

Sedm schodů k moci. Seriál inspirovaný politickým prostředím je také příběhem ženy, která se ze dna odrazila až do vyšších společenských kruhů:

Evita Perón

Za svůj krátký život stihla Eva Perón, zvaná Evita, opravdu nevídané věci. Narodila se jako jedno z pěti nemanželských dětí. Jako nemanželská dcera nemajetného rolníka žila ve velké chudobě a potýkala se s neustálým ponižováním. Právě chudoba zapříčinila to, že se Perón chtěla co nejdříve osamostatnit, a proto se sama vydala do hlavního města Argentiny. Zkoušela se živit nejdříve jako modelka, ale nakonec se jí díky výraznému hlasu podařilo prosadit jako dramatické herečce v divadelních a rozhlasových hrách.

Následně se seznámila s politikem Juanem Perónem, který si záhy poté, co se stal argentinským prezidentem, vzal Evitu za ženu a jmenoval ji prezidentkou charitativní organizace na pomoc chudým, nemocným a postiženým. Z chudé Evity se tak stala první dáma Argentiny, která byla mezi lidmi velice populární a milovaná. Svět navždy opustila v pouhých 33 letech, příčinou úmrtí byla rakovina děložního hrdla.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.