Celebrity

30. prosince 2022 07:14

redakce Prima Ženy

Zemřela královna punku Vivienne Westwood. Módní návrhářka odešla ve věku 81 let

Ve věku 81 let zemřela britská módní návrhářka Vivienne Westwood, která hrála klíčovou roli v punkovém hnutí 70. let. Proslavily ji bundy postříkané sprejem, spínací špendlíky, žiletky, zipy nebo psí obojky. Podílela se i na tvorbě image kapely Sex Pistols.

„Vivienne Westwood dnes zemřela v klidu a v okruhu své rodiny v Claphamu v jižním Londýně. Svět potřebuje lidi, jako je Vivienne, aby se změnil k lepšímu,“ uvedl její módní dům na Twitteru v prohlášení.

Vyhlášená rebelka a královna punku se narodila v Derbyshiru, kde pracovala jako učitelka na základní škole, než si na začátku 70. let 20. století se svým tehdejším partnerem Malcolmem McLarenem založila obchod s oblečením Let It Rock na King's Road v Chelsea.

Obchod byl později přejmenován na Sex a koncem roku 1975 začal McLaren řídit punkrockovou kapelu, kterou tvořili pravidelní návštěvníci obchodu – Sex Pistols. Ti se proslavili nošením modelů Westwood a McLarena.

Podobné články

Vivienne Westwood získala Řád britského impéria

V roce 2006 jí bývalá královna Alžběta II. udělila za zásluhy o módu druhý nejvyšší stupeň Řádu britského impéria. Westwood byla známá i jako přesvědčená aktivistka a na přehlídková mola přenášela věci, na kterých jí záleželo, například problém klimatické změny.

„S Vivienne budu i nadále ve svém srdci. Pracovali jsme až do konce a ona mi dala spoustu věcí, se kterými jsem se mohl vypořádat,“ citoval deník BBC jejího manžela a kreativního partnera Andrease Kronthalera.

Tak vypadala móda před sto lety:

Sdílejte článek
Štítky Londýn Twitter obchod Alžběta II. hudební skupina módní návrhář punk Chelsea FC Sex Pistols Vivienne Westwoodová Malcolm McLaren

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.