Celebrity

9. února 2023 17:41

Tomáš Durčák

Osudové ženy Lubomíra Štrougala. S milenkou se komunistický pohlavár nachytat nenechal

Zemřel komunistický expremiér Štrougal

Komunistický papaláš Lubomír Štrougal (†98) byl během svého života obklopen a ovlivňován především dvěma ženami, první manželkou Věrou a druhou manželkou Miluší. Spekulovalo se ale také o tom, že pravá ruka prezidenta Gustava Husáka měla i mimomanželský poměr. Nakonec musela promluvit dcera a vše vyvrátit.

Bývalý československý premiér Štrougal patřil k nepostradatelným pilířům normalizace a jádru komunistické moci u nás. Byť zpočátku invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 kritizoval, velmi rychle otočil a stal se ochotným pomocníkem normalizačních sil, jimž dlouhá léta vládl z pozice předsedy federální vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak bydlí Petr Pavel

První manželka mu rozvod nikdy nezapomněla

Jeho první manželkou se stala Věra Štrougalová, dívka z pocházející chudé rodiny žijící v Milevsku. Jakožto zapálená komunistka pro něj byla ideální partnerkou a po celou dobu vztahu stála pevně za svým mužem. Manželé spolu měli dceru Evu, která si v roce 1977 vzala za manžela novináře Jiřího Janouška.

Věra Štrougalová z komunistické strany vystoupila až na začátku 90. let, a to protestně poté, co byl vyloučen její manžel. Šok ze sametové revoluce v roce 1989 však neměl být tím nejhorším, co ji potkalo. V roce 1992 jí totiž Lubomír Štrougal oznámil, že se chce nechat rozvést. Důvod? Když ještě pracoval na úřadu vlády, potkal v 80. letech mladší půvabnou ženu, do níž se bláznivě zamiloval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak bydlí Andrej Babiš

Tou ženou byla jeho pozdější druhá manželka Miluše Štrougalová. Bylo asi logické, že první žena mu po celoživotní oddanosti tuto zradu nikdy nedokázala odpustit. Štrougal a jeho druhá paní si vybudovali hnízdečko lásky na pražském Proseku. Tam společně prožívali poklidné stáří, které ukončil až Štrougalům skon.

Za své zločiny z období komunismu, mezi něž měla patřit i odpovědnost za zabití a zranění osob na československých hranicích, sice byl komunistický pohlavár trestně stíhán, ale odsouzení se nikdy nedočkal.

Fámy o mimomanželském vztahu

Velkým tématem před rokem 1989 byla otázka, zda má Štrougal milenku. Veřejnost spekulovala dokonce o tom, že předseda vlády musí mít poměr se slavnou zpěvačkou. Tehdy se žádný novinář ale neodvážil Štrougala zeptat přímo.

Až v roce 2009 v rozhovoru pro MF DNES veškeré fámy vyvrátila Štrougalova dcera Eva Janoušková (68). „Helenu znám léta, můj muž s ní v dobách Mladého světa dělal rozhovory, takže jsme se často potkávaly a občas jsme si s úsměvem vyprávěly, jak se ta fáma aktuálně posunula dál. Táta se s Helenou snad nikdy osobně nepotkal, vzniklo to opravdu jenom z faktu, že v jeden moment jsem měla přibližně stejně dlouhé vlasy a stejné červené auto jako ona a s tátou jsme podnikali dlouhé výlety Prahou,“ dementovala spekulace Štrougalova dcera s tím, že prostě v minulosti byla Vondráčkové asi opravdu lehce podobná.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.