Celebrity

6. února 2023 17:15

Josef Šťastna

Jak bydlel komunista Lubomír Štrougal: Na chalupu letěl vrtulníkem, měl hezké stáří

Ve věku 98 let dotlouklo srdce komunistického papaláše Lubomíra Štrougala. Zemřel muž, který se měl zpovídat za předlistopadové zabíjení lidí, kteří chtěli opustit Československo. Pozemský soud ho ale nikdy nepotrestal. Jak žil nejdéle sloužící komunistický premiér?

Lubomír Štrougal patřil k základním pilířům komunistické strany. Ve funkci premiéra působil v letech 1970 až 1988. Ještě před rokem 1968 seděl v křesle ministra zemědělství, pak přešel na vnitro. Po sametové revoluci se měl Štrougal před soudem zpovídat kvůli podílu na zabíjení lidí na československých hranicích. Pozemské spravedlnosti ale dokázal uniknout, státní zástupce totiž stíhání nechal zastavit kvůli jeho zdravotním problémům.

Lubomír Štrougal byl dvakrát ženatý

Vystudovaný právník, který do roku 1968 patřil k umírněným komunistům, za svůj život potkal dvě osudové ženy. Jeho první manželkou byla Věra Štrougalová, se kterou se rozvedl v roce 1992. Druhou manželkou se stala Miluše Štrougalová, se kterou se seznámil na úřadu vlády.

Právě s druhou manželkou si pořídil byt na sídlišti na pražském Proseku, kde trávil spokojené stáří. Snímky vitálního důchodce přinesl v roce 2013 deník Blesk. Štrougal tehdy chodil o holi, ale zdálo se, že prožívá klidný podzim života.

Mohlo by vás zajímat: Podívejte se, jak bydlí nový prezident Petr Pavel

V tomto komplexu na Proseku zakoupil Lubomír Štrougal byt:

Štrougal letěl na chalupu vrtulníkem

Kromě pěkného bytu na Proseku využíval k odpočinku usedlost v Jizerských horách. Traduje se, že na chalupu ho někdy vozil vrtulník. Jeho dcera Eva Janoušková ale přišla s vysvětlením, že šlo o jednorázovou akci.

„Stalo se to jednou. Kdy přesně, to už nevím, táta odněkud letěl. Snad od vojáků. A protože helikoptéra mířila do Prahy a chata byla na trase, nechal se vysadit na nedaleké louce. Jenže z toho byla taková aféra, že už to pak nikdy neudělal,“ vysvětlila Štrougalova dcera pro idnes.cz. Dodala, že dříve bydleli v prostorné vile v Dejvicích, která pocházela z třicátých let. Nádhernou nemovitost vnímala dětskýma očima, nepřišlo jí, že by se jednalo o honosné sídlo.

Sám Štrougal pravost historky o přepravě vrtulníkem potvrdil. Podle něj ale šlo o původní rodinnou chatu na Zvíkovsku. „Byl jsem na nějakém cvičení a to se odbývalo někde na Vimpersku. Pak jsem se tím vrtulníkem vracel do Prahy a řekl jsem pilotům: ‚Leťte tady podél Vltavy‘. No a tam u Zvíkova jsem měl chajdu, tak povídám: ‚Nemohli bychom přistát tady?‘ A oni: ‚Jo, klidně, soudruhu předsedo!‘ No a přistáli a pak letěli beze mě dál do Prahy,“ citoval jeho slova deník Blesk.

Mohlo by vás zajímat: Podívejte se, jak bydlíš šéf ANO Andrej Babiš

Štrougal se omluvil, ale kapitalismus se mu nelíbil

Ve vzpomínkách Paměti a úvahy z roku 2009 zhodnotil čtyřicetiletou komunistickou totalitu negativně. „Hluboce lituji všech, kteří byli nespravedlivě postiženi naší bezpečností a justicí nebo trpěli v důsledku nejrůznějších mimosoudních nátlaků. Nic na tom nemohu dodatečně změnit. Všem se upřímně omlouvám,“ uvedl s tím, že na stranu nelze pohlížet jako na monolit, že mezi komunisty byli lidé lepší i horší.

Polistopadový vývoj se mu ale vůbec nelíbil. Tvrdil, že kapitalismus do Československa (později do Česka a Slovenska) přinesl „ožebračením“ statisíců lidí. Podle Štrougala přišel typ kapitalismu, jaký nikdo nečekal a v roce 1989 nikdo nechtěl.

Sdílejte článek
Štítky smrt komunismus Československo bydlení komunisté Lubomír Štrougal Úřad vlády České republiky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.