Jak ochránit děti před nebezpečím? Policistka Doudová prozradila tipy maminkám

Danuše Doudová výchovu dcer nepodceňuje

Danuše Doudová pracuje roky u policie, má tři děti a jejich výchovu a bezpečí vůbec nepodceňuje. Vždyť právě ona je první u toho, když se stane hrůzný čin. Nyní prozradila, jaká doma nastavila pravidla, aby věděla, že její děti jsou v bezpečí.

Vy jste matka. Využíváte zkušenosti z policejní kariéry k výchově dětí?

V každém případě si deformaci z povolání nosím domů a mé děti tím trochu trpí. Říkám jim třeba, že když jsou dva jízdní pruhy a jedno auto stojí, musí stát i to druhé a až pak můžou přejít. Takže si práci nosím domů.

Stalo se někdy, že vám děti poděkovaly?

Moje děti jsou ve věku, kdy si to ještě neuvědomují nebo rady nechtějí. Prostě mě berou takovou, jaká jsem.

Řešila jste i násilí na ženách. Poučovala jste dcery, jak se vyhnout takovým situacím?

Určitě. U policie jsem vystřídala víc oborů. Ty problémy se prolínají a ženská problematika je velice důležitá. Mám syna a dvě dcery, takže jsem jim určitě říkala, že na sebe musí dávat pozor. Nejmladší dceři je dvacet jedna, takže ta je v mém hledáčku pořád. Musí mi napsat, že je v autobuse, poté že došla na místo. Zatím mi to trpí, zatím píše.

Kdy jste poprvé pouštěla děti ven a jaká jste měla pravidla, když víte, co vše se může stát?

Nejmladší dcera to odnesla nejvíc, protože je umělecky založená. Když chtěla jít sama do divadla, to neexistovalo. Platila jsem si kamarádky, které ji vyzvedly ze školy, dovedly ji do divadla a napsaly mi zprávu, že tam je. Věděla jsem tak, že je vše v pořádku, a už jsem si ji jenom vyzvedla. To bylo celou základní školu. Když byla větší, mohla už chodit sama, ale musela o sobě neustále dávat vědět.

Danuši Doudovou můžete pravidelně vídat v pořadu Policie v akci, který vysíláme každý všední den v 16:50 na Primě nebo v archivu iPrima.

1. Dejte dětem mobilní telefon.

2. Nenechávejte je o samotě.

3. Domluvte se na pravidelných intervalech, kdy se vám bude dítě hlásit.

4. Pravidelně jim připomínejte, jak se mohou vyvarovat nepříjemnostem. Např. nemluvit s cizími lidmi, večer se držet vždy skupiny lidí, hlídat si osobní věci...

5. Nastavte si aplikaci na sledování polohy v mobilním telefonu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.