Celebrity

28. října 2022 11:36

redakce Prima Ženy

Jak vznikly Ukradené Vánoce Tima Burtona: Sváteční klasika se neomrzí ani po letech

Nejen vánoční komedie s roztomilými dětmi se řadí ke klasikám, které během svátků málokdo oželí. Ukradené Vánoce Tima Burtona jsou příjemnou oddechovkou především pro ty milovníky filmů, kteří mají všeho svátečního veselí brzy po krk a chtějí si dny provoněné cukrovím zpestřit jiným pohledem na Štědrý den. Autor nacházel inspiraci téměř všude, kam se podíval.

Co se stane, když kostnatý vládce městečka Halloween zatouží poznat kouzlo Vánoc? Takovou otázku si položil Tim Burton, když sledoval, jak se v obchodech mění halloweenská výzdoba na vánoční a došlo mu, jak malá propast mezi těmito dvěma svátky vlastně je. Tou dobou se živil jako ilustrátor pro Disney.

Postavu Jacka Skellingtona vytvořil Tim Burton na počátku 80. let a původně byla součástí jen třístránkové básně. Ke svým nákresům nejen této postavy se pak nechal inspirovat sledováním animovaných vánočních filmů.

V 80. letech byly v oblibě animované pohádky, pro které byla společnost Disney známá. Návrh Tima Burtona, pro který už existoval i scénář, pro ni byl tou dobou moc temný a proto ho odmítla. Když s ním na počátku 90. let přišel znovu, vše už bylo jinak a mohl tak začít vznikat dnes už kultovní vánoční film.

Jack Skellington

Na filmu po dva roky pracovala stovka lidí, potřeba k tomu bylo 18 pódií a celkem 277 loutek. Natáčení technologií stop motion bylo složité, protože tvůrci chtěli, aby výrazy odpovídaly emocím a scénáři. Největší práce byla se samotným hlavním hrdinou.

Halloweenská ikona Jack Skellington se vydala do Vánočního města a po únosu Santa Clause vytváří Vánoce podle svých představ. Jeho emoce a výrazy jsou obzvlášť důležité, proto pro něj bylo vytvořeno přes 400 hlav, které dokonale zachycovaly vše, co bylo potřeba.

Dva roky práce

Tim Burton, který příběh Jacka Skellingtona vymyslel a napsal k němu scénář, měl spoustu práce a nemohl se po dva roky ještě zabývat režií. Vybral si do této role Henryho Selicka, který poctivě každý den procesu dohlížel na to, aby výsledek odpovídal představám jeho i autora.

Snímek má jméno svého autora i v názvu, ale sám Burton často připomíná, že práce Selicka nesmí být opomíjena. Sám se totiž přišel na proces výroby podívat jen párkrát a jeho vizi k životu přivedla práce jiných lidí.

Ukradené Vánoce Tima Burtona

Přestože Jackova představa o Vánocích mění tento svátek spíše na druhý Halloween, jedná se o příjemný muzikál pro odrostlejší děti, u kterého se ani jejich rodiče nebudou nudit. O tom je možné se přesvědčit na platformě Disney+, kde je možné nejen tento snímek z dílny Tima Burtona zhlédnout.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.