Životní styl

25. října 2024 16:27

Michaela Maršálová

Jak zabezpečit hrob proti krádežím: 10 tipů, jak se nenechat okrást na Dušičky

Kontroly na hřbitovech

Blíží se svátek zesnulých zvaný Dušičky. Ten se každoročně slaví 2. listopadu. Pozůstalí tento den obzvláště vzpomínají na své zesnulé příbuzné a milé a nosí jim na hroby kytice a třeba i cennosti. A toho využívají drzí zloději, kterým není nic svaté, a hroby okrádají. Jak na zloděje vyzrát a nepřijít o majetek a mnohdy velmi drahé ozdoby? Sepsali jsme deset tipů.

Konec října a začátek listopadu je věnován oslavám zemřelých. Nejdříve se 31. října slaví Halloween, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. 1. listopadu se pak slaví svátek svatých, který připomíná všechny svaté, a 2. listopadu slavíme svátek zemřelých neboli Dušičky. V tento den pozůstalí chodí zdobit hroby, čehož využívají zloději. Jak se proti nim bránit?

  1. Dejte si k hrobu cedulku, že je střežen fotopastí. Ať už to bude pravda, nebo ne, zloděje to spíše odradí.
  2. Umístěné ozdoby můžete lokalizovat pomocí GPS zařízení. Když vám bude odcizeno, snadno ho pak najdete.
  3. Nemějte pozůstalé uchované v drahých urnách. Zloději jsou schopni například měděnou urnu ukrást, popel vysypat a urnu se poté pokusit někde prodat. Umístěte popel zemřelých do něčeho, co se nedá snadno prodat.
  4. Choďte na hřbitovy v době, kdy je tam více lidí, a dávejte si pozor i po cestě na hřbitov MHD. I tam totiž může číhat zloděj, který vám v nestřeženém okamžiku ukradne něco z tašky.
  5. Mějte hroby svých blízkých vyfocené. Mnohdy se totiž stane, že víte, že vám bylo z hrobu něco odcizeno, ale nevíte přesně co. To se pak policistům samozřejmě obtížně řeší. Naopak když nahlásíte, co přesně zmizelo, velmi to usnadní pátrání. Může se stát, že vám zloděj ukradne z hrobu sošku, vy to nahlásíte s přesným popisem, a policie ji pak najde někde v zastavárně, kam ji zloděj prodal.
  6. Nechoďte na hřbitov sami. Zloději si vytipovávají osamělé osoby, které se jim pak snáze podaří okrást, když jdou třeba pro vodu a nechají nově ozdobený hrob osamocený.
  7. Nekupujte květiny a ozdoby od lidí postávajících u hřbitova, kteří nemají stánek. Je pravděpodobné, že věci předtím ukradli. Nepodporujte zloděje!
  8. Uvidíte-li na hřbitově podezřelou osobu, nahlaste ji policii. Možná tak předejdete desítkám okradených hrobů.
  9. Zloději o svátku zesnulých nekradou jen věci z hrobů, ale i cennosti pozůstalých. Ti si totiž třeba položí tašku k hrobu a potom hrob čistí nebo zdobí. Toho právě využijí zloději a v nepozorovaném okamžiku pozůstalého okradou. Dávejte si proto pozor a své osobní věci mějte neustále pod dohledem.
  10. Během Dušiček dochází také k více vloupání do zaparkovaných aut u hřbitovů. Proto vozidla nezapomeňte zamknout a také v nich nemějte nic drahého.

Pojištění hrobu

Hrob není levnou záležitostí. Cena hrobu se pohybuje od několika desítek tisíc až po pár milionů korun. Není proto divu, že si lidé hroby pojišťují.

Hrob se dá pojistit proti živelným pohromám, do čehož spadá například případ, když během bouřky spadne na hrob strom a zničí jej, nebo se přižene povodeň a hřbitov je zaplaven. Hrob nebo hrobku si můžete pojistit i na rizika vandalismu a sprejerství, násilného odcizení nebo vloupání. V některých pojišťovnách je v případě vandalismu pojistka vyplacena, jen pokud je vandal dopaden. Některé pojišťovny vám pojistí jen hrob, jiné i urnu. Svíčky, květiny, věnce a další předměty, které lze volně přinést a odnést, jsou nepojistitelné.

Čtěte také: Ani kamerový systém neochrání vaše osobní věci před zloději, říká ředitel pražských hřbitovů

Pojištění hrobu nabízí více pojišťoven a vyjde vás na pár set korun ročně. Pojištění hrobu bývá nabízeno buď samostatně, nebo součástí balíčku pojištění domácnosti, nemovitosti nebo majetku. Pojistníkem, tedy osobou, která může uzavřít pojištění hrobu, může být pouze vlastník hrobu.

Kdy oslavíme Dušičky v příštích letech

Dušičky se slaví každý rok 2. listopadu. V roce 2024 připadá svátek zesnulých na sobotu. Kdy tento svátek budeme slavit v příštích letech?

Dušičky 2025 neděle
Dušičky 2026 pondělí
Dušičky 2027 úterý
Dušičky 2028 čtvrtek
Dušičky 2029 pátek
Dušičky 2030 sobota
Sdílejte článek