Jaká je smrtelná dávka vody? Pro mladou matku to byly dva litry

V extrémních teplotách je lepší konzumovat menší množství tekutiny a pravidelně. Koho by ale napadlo, že vypití „pouhých“ dvou litrů vody může mít fatální následky? Smrtelné dávky některých látek, jež běžně přijímáme, vás možná překvapí.

Rčení, že všeho moc škodí, už může znít trochu otřepaně. Ovšem jen do chvíle, než naprosto běžná látka, jako je voda, dokáže ublížit na zdraví, a dokonce i způsobit smrt.

Přečtěte si také: Univerzita omylem dala studentům potenciálně smrtelnou dávku kofeinu

Americká rodina si užívala volno v Indianě u jezera Freeman. Ashley Summersová (†35), matka dvou dětí, dostala velkou žízeň provázenou příznaky dehydratace, kterou nutně potřebovala uhasit vodou. Podle GB News za pouhých 20 minut vypila čtyři půllitrové lahve vody. Nikdo přitom nečekal, jak fatální následky to bude mít.

Nebezpečí hrozí hlavně v horku

Žízeň se ženě podařilo zahnat. Jakmile se ale rodina vrátila domů, Ashley náhle v garáži zkolabovala a s těžkým otokem mozku ji museli urychleně převézt do nemocnice. Nakonec jí byla diagnostikována tzv. hyponatrémie, která je způsobena nízkou hladinou sodíku v krvi.

Mohlo by vás zajímat: Kokain aneb víkendová jízda smrti. Kolik gramů vás může zabít?

„Toxicita vody se vyskytuje zejména v letních měsících. Někoho může postihnout více, jiného méně. Hlavním problémem je, že když vypijete velké množství vody naráz, budete mít v krvi nízkou hladinu sodíku,“ popsal toxikolog Dr. Froberg a doporučil v takových situacích konzumovat tekutiny bohaté na elektrolyty, jako jsou sodík a draslík.

Smrtelné dávky běžných látek

Toxická a smrtelná dávka jsou velmi individuální a závisí na mnoha faktorech, jako jsou hmotnost, věk a zdravotní stav jedince. Smrtelnými se tyto dávky stávají většinou až ve chvíli, kdy je člověk konzumuje bez prodlení, tedy ne v průběhu například jednoho celého dne, ale naráz. Samozřejmě se ale nedá dopředu odhadnout, co by zrovna s vaším tělem nadměrná konzumace čehokoliv udělala a zda jde o nebezpečný hazard se zdravím.

Látka Smrtelná dávka
voda 6 litrů
cukr (sacharóza) více než 2 kg (asi 420 kostek)
sůl 200–280 g (asi 8 lžic)
alkohol (etanol) 150–750 g (okolo půllitru 40 % alkoholu a více)
kofein 1014 g (asi 118 šálků)
vitamin C 150 g
čokoláda (kvůli theobrominu) 10 kg (asi 100 tabulek)

Zdroje: compoundchem.com, iDNES.cz, epochaplus.cz

Podívejte se také na rozhovor o rizicích špatného skladování potravin s odbornicí Karolínou Fourovou:

Sdílejte článek
Štítky zdraví voda smrt tekutina toxicita smrtelná dávka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 5. 2024

Berani, to, zda byste měli vynaložit určitý výdaj, by mohlo způsobit určité napětí mezi vámi a partnerem. Možná si myslíte, že to nyní není možné, zatímco váš přítel je rozhodnutý do toho jít. Dnes není vhodný den na to, abyste se v této záležitosti snažili dosáhnout dohody. Ani jeden z vás pravděpodobně neustoupí. Počkejte pár dní, až budete oba méně napjatí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.