Celebrity

12. dubna 2024 14:25

David Laštovka

Jan Faltýnek si vzal herečku Tichou, v manželství ji podváděl. Před smrtí oslepl

Jan Faltýnek patřil k legendám českého herectví a dabingu. Byl rovněž znamenitým vypravěčem a bavičem. Jeho soukromý život byl bouřlivý. Měl nemanželskou dceru, která se stala rovněž herečkou, ale nevídal se s ní. Konec života kvůli vážné nemoci protrpěl. Zemřel ve věku 59 let.

Životní láskou Jana Faltýnka byla o šest let starší herečka Jaroslava Tichá, kterou nejvíce proslavila postava zlodějky bot ve filmu Bota jménem Melichar. Díky ní vyženil syna, kterého bral jako vlastního. Během manželství prožil v divadle románek s rekvizitářkou a narodila se mu nemanželská dcera. K té se ale nehlásil. Když byla malá, párkrát ji vzal na chatu, pak už se s ní nestýkal. Z jeho rodiny se s ní vídala pouze jeho matka Míla. Jeho milenka tak na dítě zůstala sama. Poprvé se vdala až ve svých pětašedesáti letech.

Nemoc ho připravila o zrak

Faltýnkova dcera Jana Malá vystudovala pražskou konzervatoř a stala se herečkou. Když měla absolventské představení, svého otce na něj pozvala. To už byl ale hodně nemocný a bohužel se ho nedožil. Pár dní před ním zemřel. Byl vášnivý kuřák, onemocněl rakovinou, která ho dokonce připravila o zrak.

Mohlo by vás zajímat: Jan Skopeček s Věrou Tichánkovou prožil 70 let. Bydleli s tchyní, přišli o vnučku

Zemřel 12. prosince roku 1995 ve věku 59 let. Nyní si připomínáme jeho nedožité 88. narozeniny. „Bohužel zemřel moc brzy a ten konec byl krutý. Vždycky si ho budu pamatovat jako veselého kluka. I když byl vážně nemocný, dokud to bylo možné, snažil se být pořád mezi lidmi. O svém soukromí ale nikdy moc nemluvil. O jeho nemanželské dceři nikdo nevěděl,“ zavzpomínal pro web Prima Ženy Faltýnkův herecký kolega Jan Kuželka.

Vyučil se elektrikářem, toužil po sportovní kariéře

Přestože Jan Faltýnek pocházel z umělecké rodiny, otec Arnošt byl herec a matka Míla Janů operetní subreta, vypadalo to, že se vydá úplně jiným směrem. Odmalička hrával kopanou a toužil se stát profesionálním fotbalistou. Nakonec se vyučil elektrikářem, ale pracovat začal jako technik a inspicient v operetě Krušnohorského divadla v Teplicích, což se ukázalo jako osudová volba. Protože měl umělecký talent, když bylo třeba, zaskakoval za zpěváky v operetním souboru a postupně se začal prosazovat i jako komediant. Divadelní svět ho učaroval a přirostl mu k srdci.

Herectvím se začal živit díky Oldřichu Novému

Když mu pak Oldřich Nový domluvil angažmá v pražském Divadle S. K. Neumanna, stal se hercem na plný úvazek. Tam s ním hrával i Jan Skopeček. „Honza byl výborný, skvělý kluk, herec i parťák. Všestranný herec, hlavně komik. Bývala s ním legrace na představení i po něm. Nezkazil žádnou legraci. Jeho společnost každý vyhledával. Všichni ho měli rádi,“ prozradil o něm redaktorovi webu Prima Ženy během života herec Jan Skopeček.

Faltýnek se uplatnil také v dabingu i před kamerou, kde ztvárnil desítky filmových a seriálových rolí.

Jiřího Krampola, který se také proslavil dabingem, trápí dlouhodobé zdravotní potíže:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.