Celebrity

12. prosince 2023 08:00

David Laštovka

Život Jana Faltýnka vyhasl předčasně. K dceři se nehlásil, kvůli nemoci přišel o zrak

Herec Jan Faltýnek, který mezi kolegy býval velmi oblíbený, skrýval velké tajemství. Měl nemanželskou dceru, která se vydala v jeho šlépějích, ale on se s ní nikdy nesetkal. Na konci života bojoval se zákeřnou nemocí, která ho připravila o zrak. Zemřel v pouhých 59 letech, od jeho odchodu uplynulo 12. prosince osmadvacet let.

Manželkou Jana Faltýnka byla herečka Jaroslava Tichá, kterou nejvíce proslavila postava zlodějky bot ve filmu Bota jménem Melichar. Vychovával s ní syna, kterému se maximálně věnoval. Kromě toho měl i nemanželskou dceru, dnes známou herečku Janu Malou, s níž se ale nestýkal. Ona sama dlouho neměla ponětí o tom, kdo jejím otcem je.

„Když jsem chodila do školky, tak jsem dětem vykládala, že můj tatínek zemřel ve válce. Vůbec nevím, kde jsem to vzala, ale v tu chvíli mámě došlo, že by mi měla říct, jak to vlastně je,“ zavzpomínala Jana Malá v rozhovoru pro MF DNES.

Přestože se s ním nevídala, v kontaktu byla alespoň s hercovou maminkou, svou babičkou. „Když jsem vyrostla, toužila jsem se s ním potkat. Babička všechno domluvila a on měl přijít na mé absolventské představení, jenže to už byl hodně nemocný a pár dnů předtím zemřel,“ posteskla si Malá.

„Tohle bolí. Je to něco, co nemám vyřešené a ani nemůžu mít, protože táta už nežije. Nemám s ním jedinou fotku... Pamatuji si ho z jeviště, ale nikdy mě nevzal za ruku a neřekl, že mě má rád. Určitě svou roli hrálo i to, že byl ženatý a já jeho nemanželská dcera. Dost dlouho jsem ho odsuzovala,“ poznamenala Jana, která lituje, že se s tátou nestihla usmířit. Faltýnek se dožil pouhých 59 let. Příčinou smrti byla těžká nemoc, která ho v posledních letech připravila dokonce i o zrak.

Nedávno nás také navždy opustila herečka Zdena Hadrbolcová:

Miláček kolegů. Jeho společnost každý vyhledával

I když pocházel z umělecké rodiny, otec Arnošt byl herec a matka Míla operetní subreta, vypadalo to, že se vydá úplně jiným směrem. Odmalička hrával kopanou a toužil stát se profesionálním fotbalistou. Nakonec se vyučil elektrikářem, ale pracovat začal jako technik a inspicient v operetě Krušnohorského divadla v Teplicích.

Jako inspicient občas zaskakoval za zpěváky v operetním souboru a postupně se začal prosazovat i jako komediant. Divadelní svět mu učaroval a přirostl mu k srdci. Když mu pak Oldřich Nový domluvil angažmá v pražském Divadle S. K. Neumanna, stal se Faltýnek hercem na plný úvazek.

Byl nejen znamenitým zpěvákem, ale i skvělým vypravěčem, bavičem a především hercem, což neuniklo pozornosti filmových režisérů. Sice mu před kamerou nedávali velké role, ale poptávka po něm byla obrovská. Od začátku sedmdesátých let každý rok natočil v průměru osm filmů.

Byl to skromný sympaťák, kterého kolegové milovali. „Honza byl výborný, skvělý kluk, herec i parťák. Všestranný herec, hlavně komik. Bývala s ním legrace na představení i po něm. Nezkazil žádnou legraci. Jeho společnost každý rád vyhledával. Všichni ho měli rádi,“ prozradil redaktorovi webu Prima Ženy herec Jan Skopeček, který s Faltýnkem v divadle dlouhá léta hrával.

Sdílejte článek
Štítky nemoc herec fotbal Bota jménem Melichar Oldřich Nový Jan Faltýnek Jaroslava Tichá Jana Malá

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.