Celebrity

9. prosince 2022 10:33

David Laštovka

Herec Jan Libíček zemřel Jaromíru Hanzlíkovi v náručí. Jak to měl se ženami?

Uvidíte v prosincovém Prima kině

Nezapomenutelný herec Jan Libíček, který zemřel v pouhých dvaačtyřiceti letech, toho za svůj krátký život stihl opravdu hodně. Jaký byl život umělce s dobrosrdečnou tváří, který si zahrál ve spoustě slavných filmů?

Jan Libíček se narodil ve Zlíně. Vyučil se zámečníkem a začal pracovat v ostravském strojírenském podniku. Maturitu si dodělal při večerní škole a následně se přihlásil na DAMU, kam byl přijat na první pokus. Studium ovšem nedokončil kvůli špatnému prospěchu.

Přestože byl odmalička korpulentní postavy, měl v sobě až neuvěřitelnou mrštnost. Závodně hrával házenou a věnoval se i akrobacii. Jeho rodinu postihla velká tragédie. Libíčkův otec zemřel na rakovinu a maminka během války při bombardování utrpěla psychický šok, z něhož se už nikdy nedostala. Pobývala v ústavech a svého syna při návštěvách mnohdy ani nepoznávala.

V lásce Jan Libíček příliš štěstí neměl. Byl stydlivý a se ženami to příliš neuměl. Největší problémem pro něj bylo navazovat kontakty. Jeho vztahy tak byly spíše krátkodobého rázu a většinou končily tak, že ho každá opustila. Jeden příklad za všechny. Během studií si začal s temperamentní maďarskou zpěvačkou.

„Slibovala mu, že když přijde na Štědrý večer, tak se o něj postará a perfektně mu uvaří, což se také stalo. Pak jsme se dozvěděli, že dotyčná dáma je zcela nepříčetná, protože Jenda spořádal perfektní večeři, popil si vína a četl jí až do rána Dobrého vojáka Švejka,“ uvedl v pořadu Nevyjasněná úmrtí Libíčkův spolužák z DAMU Václav Vymětal.

Nevlastní dcery miloval jako by byly jeho

Osudovou lásku Jan Libíček našel až těsně před svými třicátými narozeninami, když se zamiloval do paní Zdeny. Vzal si ji za manželku a s ní vyženil i dvě nevlastní dcery, ke kterým se choval jako k vlastním. Byl ukázkovým otcem i manželem.

Bohužel jeho životospráva nebyla vzorná. Byl obrovský jedlík a neustále trpěl záchvaty hladu. „Jedl pořád, ale nejvíce v noci. Když po představení přišel domů, byl schopný vyjíst celou ledničku. V podstatě kdykoliv jsem ho viděl, pokaždý měl něco v puse. Honzíka je strašná škoda. Pokud by si hlídal zdraví, nezemřel by tak brzy,“ prozradil webu Prima Ženy herec Jiří Krampol.

Jan Libíček trpěl cukrovkou a selhávaly mu ledviny. Léčit se však odmítal, neboť měl z doktorů až panický strach. Zemřel během natáčení komedie Jak utopit doktora Mráčka anebo Konec vodníků v Čechách, kde hrál vodníka Aloise. K tragické události došlo během scény, kterou na Vltavě točil s Jaromírem Hanzlíkem. Tomu zemřel v podstatě v náruči. Na pramici upadl do bezvědomí a spadl do řeky. Když ho vytáhli na břeh, probral se. Jakmile ale uviděl lékaře, dal se na útěk, při kterém znovu zkolaboval a už se neprobudil. Příčinou byl infarkt a diabetický šok. Bylo mu pouhých dvaačtyřicet let.

Vypil Menšíkovo zkažené mléko a zkolaboval

Do jeho role byl následně obsazen Zdeněk Řehoř. „Jan Libíček byl velice vážně nemocný člověk, který měl navíc hrůzu z doktorů, a proto své potíže přede všemi tajil. Ani manželka ani dcery ho nikdy nedokázaly dopravit k doktorovi. Zpětně víme, že měl těžkou cukrovku, ale zřejmě o tom nevěděl ani on sám, protože se nikdy nenechal vyšetřit,“ popsal Václav Vorlíček ve své knize Pane, vy jste režisér.

V ní zavzpomínal i na to, co se v osudný den stalo. Libíček po kolegovi Vladimíru Menšíkovi dopíjel jeho zkažené mléko v sáčku. „On byl dost šetrný, asi si řekl, že to je škoda, tak mu ten pytlík vzal, sám z něj upíjel a už mu ho nedal. Pak najednou vstal, jako že chce někam jít, a najednou spadl po zádech do Vltavy. Měli jsme tam kaskadéry s motorovým člunem, ti k němu hned přispěchali a vytáhli ho z vody. Pokoušeli jsme se ho vzkřísit, okamžitě přivolali záchranku, která vzápětí dorazila, a Jan se skutečně tak napůl z mrákot na chvilku probral. Jenže jak nad sebou spatřil saniťáka v bílém plášti, propukla jeho panická hrůza, až přímo fobie z lékařů. Přestože utrpěl těžký kolaps, jak jsme se později dozvěděli, strach ho přiměl se z posledních sil zvednout a pokusil se utéct. Vyškubl se jim, ale udělal jen pár kroků, než zase v bezvědomí upadl. Naložili ho, ale cestou do špitálu zemřel,“ přiblížil Vorlíček.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.