Celebrity

27. května 2022 06:05

David Laštovka

Zita Kabátová měla desítky slavných milenců. Co prozradila o Burianovi a Novém?

Prvorepubliková filmová legenda, herečka Zita Kabátová, se dožila úctyhodného věku – 99 let. Během života byla dvakrát vdaná a měla desítky slavných milenců, mezi něž patřili i slavní ženatí umělci, král komiků Vlasta Burian nebo Oldřich Nový. Na sklonku života o svých milostných avantýrách promluvila. Nestyděla se za ně, byla na ně pyšná.

Ve své době patřila Zita Kabátová k nejkrásnějším českým herečkám. Dvořili se jí kolegové, režiséři a další muži s významným společenským postavením. „Užívala jsem si všeho, co mi život nabízel. Jakou ženu by zájem mužů netěšil. Lichotilo mi to,“ svěřila se pár let před smrtí herečka redaktorovi Prima Žen. O svých nejslavnějších milencích se rozpovídala v televizním dokumentu Neobyčejné životy. „Buriana i Nového si manželky velmi hlídaly, ale jakmile jsme odjeli s divadlem někam na zájezd a ony zůstaly v Praze, tak je neuhlídaly. Neměly šanci,“ rozesmála se Kabátová a dala najevo, že její vztah s oběma velikány českého filmu byl více než přátelský. „Byli to vynikající herci. Ale samozřejmě muži jako všichni ostatní. V jejich společnosti jsem byla moc ráda. Často na ně vzpomínám,“ sdělila redaktorovi webu Prima Ženy ještě Zita.

Burian ji sváděl před ostatními, Nový krásně voněl

Burian jí sympatie dával najevo i před ostatními. „Ve filmu Provdám svou ženu jsem se objevila v černém kombiné, což tenkrát nebylo moc obvyklé. Přitočil se ke mně Vlasta Burian a říkal: No, Kabátová, za hřích by stála,“ přiblížila s úsměvem herečka.

Také Oldřich Nový na ni udělal dojem a zapsal se jí do paměti. „Ten vždycky krásněl voněl. Měl v náprsní kapsičce takovou malou lahvičku, parfém, a vždycky si s ním před filmováním dvakrát ťuknul na horní ret. Ale nepřeháněl to,“ vzpomínala Kabátová, „Tenkrát jsme se před kamerou necumlali, jak se to dělá dneska. Vždyť ti dnešní herci cintají a málem si u toho vyměňují zubní protézy. My to dělali decentně, zlehounka a romanticky.“

Dvě nevydařená manželství. Porodila ve 44 letech

Na opravdovou lásku ale štěstí neměla. Jejím prvním manželem byl Jerry Král, ředitel firmy Zeiss Ikon v Indii, za kterého se provdala v roce 1946. Byla do něj tak zamilovaná, že chtěla ukončit svou kariéru a odstěhovat se za ním do Indie. Jenže nedostala vízum, vztah na dálku přestal fungovat a následoval rozvod.

Jejím druhým manželem byl sportovec, československý reprezentant ve veslování Jiří Zavřel. Rok po svatbě se jim narodil syn Jiří. V té době bylo Zitě  čtyřiačtyřicet let. Ani toto manželství ovšem nevydrželo, rozpadlo se po dvanácti letech, kdy Zavřel emigroval do USA, kam ona nechtěla.

Jíří Krampol zazpíval Zitě Kabátová v pořadu Benefice Zity Kabátové

„Ničeho nelituji. Asi to tak mělo být,“ říkávala herečka, která si do poslední chvíle zachovávala humor a nadhled. Toužila se dožít sta let, ale nebylo ji přáno. Od roku 2005 žila v léčebně dlouhodobě nemocných v pražském Motole, kde 27. května, přesně měsíc po oslavě 99. narozenin, zemřela. Ze světa odešla ve spánku.

Zdroj: Autorský článek, redaktor Prima Žen se Zitou Kabátovou mluvil

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.