Celebrity

7. května 2022 06:00

David Laštovka

Josefu Bláhovi věrnost nic neříkala. Měl pletky s Janžurovou. Zasáhla až manželka

Seriály zdarma on-line na iPrima.cz

Charismatický, uhrančivý herec, jehož matka byla Slovinka a otec Čech, vyrůstal do svých jedenácti let ve Slovinsku. Teprve potom se s rodiči přestěhoval do Prahy, kde se během života vypracoval v nezapomenutelného umělce. V herecké branži přitom patřil za jednoho z největších proutníků.

Herec Josef Bláha měl celý život slabost pro ženy. Nic na tom se nezměnilo ani po svatbě, když si ve svých pětadvaceti letech vzal za manželku Bohumilu, půvabnou amatérskou kolegyni z ochotnického spolku, v němž také působil. Brali se na Štědrý den roku 1949 a měli spolu dva syny, Jiřího a Pavla. Svou rodinu zbožňoval, ale milostným románkům se neubránil. V herecké branži byl považován za sukničkáře. „Jeho manželka by měla dostat zlatý metál. Mimoděk sledoval každou sukni, pak ji seriózně ohodnotil,“ vzpomínala kdysi v rozhovoru pro deník Blesk jeho kolegyně z Divadla na Vinohradech Antonie Hergelíková.

Celý život měl milenky

Mezi Bláhovy milenky patřila i o sedmnáct let mladší herečka Iva Janžurová. „Bláha byl velice šarmantní a skoro na každém zájezdu měl nějakou fanynku, i když byl ženatý. Jeden čas se s ním Iva sblížila více, než dobré mravy dovolují. Toužila ho mít pro sebe,“ vyprávěla ve své autobiografii herečka Jiřina Švorcová. Tehdy prý zasáhla manželka. Ta byla podle Švorcové velmi milá žena, kterou Bláha nikdy nehodlal opustit a svoje mimomanželské poměry bral pouze jako zpestření. Téměř pořád někoho měl, ale vždycky se vracel domů.

Ochrnul na polovinu těla. Nemohl jíst ani pít

Dlouhá léta měl také o dost mladší milenku, o které jeho manželka věděla. Ač nerada, tolerovala mu ji. I přesto, že ji podváděl, obětavě při něm stála celý život. A velkou oporou mu byla i v době, kdy onemocněl rakovinou jícnu a každý den se pro něj stal doslova utrpením. „Nemohl jíst, jen pít, a jeho milované pivo mu manželka musela dávat brčkem. Neměl hezký konec,“ líčila herečka Antonie Hegerlíková. Bláha dokonce ochrnul na polovinu těla. Manželka se syny mu do nemocnice ještě nosila lahvičky rumu. 6. prosince 1994 ve věku 70 let svůj statečný boj prohrál.

S Vlastimilem Brodským se byli schopni „zabít“

Mezi herci měl spoustu přátel. Tím největším byl Vlastimil Brodský. Spojoval je stejný smysl pro humor. „To byla nerozlučná dvojčata, takový Pat a Patachon. Měli spolu zvláštní hru. Před lidmi se pokaždé strašně hádali. Když si diváci po představení přišli do šatny pro podpisy, vždycky se tam strhla hádka, až lidé vyděšeně utekli. A oni se tom potom hrozně smáli. Byli to skvělí recesisté,“ popsala Hegerlíková.

Terčem jejich vtípků se stal i Josef Dvořák, který s oběma pány natáčel. „Každé ráno pro nás přijelo auto a vezlo nás na plac a jednou jsem měl to štěstí jet společně s panem Brodským a Bláhou. Ještě jsem si říkal, jaká to pro mě bude čest, jak to bude úžasné, sedět vedle takových velikánů. Jenže jakmile se auto rozjelo, tak na sebe začali strašlivě řvát, urážet se, nadávat, bylo to strašné,“ zavzpomínal pro Prima ženy Dvořák.

Ta cesta pro něj trvala snad věčnost. Mlčky seděl a modlil se, aby už byli na místě. „Hned jsem běžel za štábem a poprosil je, abych už příště s nimi nemusel. A že by bylo úplně nejlepší, kdyby ti dva raději jezdili každý v jiném autě. Že se spolu nemůžou vystát, nesnášejí se a že se třeba mohou i zabít,“ popsal traumatický zážitek. Jenže ostatní už věděli své. „Všichni se na mě jen tak s cukajícími koutky podívali a pak se rozesmáli. Největší radost jsem tím samozřejmě udělal Bróďovi s Bláhou. Oni to na mě celou dobu hráli a já jim naletěl. Nebyl jsem ale první ani poslední,“ dodal s úsměvem.

Josefa Bláhu s Vlastimilem Brodským si můžeme připomenout ve slavné komedii Tchán, kterou v sobotu v 15:00 a v neděli ve 22:20 vysílá FTV Prima. V dalších rolích uvidíme například Dagmar Veškrnovou, dnes Havlovou, Svatopluka Skopala, Libuši Havelkovou nebo Zlatu Adamovskou.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.