Celebrity

20. dubna 2022 09:45

David Laštovka

Vlastimil Brodský ženy balil na soucit. Hanzlík ho zradil

Tereza Brodská zavzpomínala na otce

Slavný herec Vlastimil Brodský, který se před dvaceti lety zastřelil na své chalupě v obci Slunečná na Českolipsku, neboť měl obavy ze stáří, nemocí a nemohoucnosti, měl pro krásné ženy odjakživa slabost. Které patřily mezi jeho osudové?

První velkou láskou Vlastimila Brodského byla kolegyně Jiřina Jirásková. Pomyslná jiskra mezi nimi přeskočila v divadle. Byli do sebe tak zamilovaní, že se po pár měsících rozhodli vstoupit do svazku manželského. Jak se ale blížil termín obřadu, herce začaly přepadat jisté pochybnosti, zda se nejedná o unáhlený krok. Svatbu nakonec zrušil pouhý týden před jejím konáním. Jako důvod uvedl, že mu zemřela babička a on by se styděl, pokud by v takovém smutku měl prožít tak velké štěstí. Jirásková mu nevěřila a až do své smrti byla přesvědčena o tom, že si to celé vymyslel, jen aby si ji nemusel vzít.

Za manželku pojal až tanečnici a baletku Boženu Křepelkovou, které se přezdívalo Bíba. Měli spolu syna Marka, který po rodičích podělil umělecké nadání. Věnuje se herectví, hudbě i výtvarnému umění. Poté se Brodský zamiloval do jedné z nejkrásnějších hereček Jany Brejchové, které se pro její půvab říkávalo česká Bardotka. Když ji poprvé osobně uviděl, pozval ji do vinohradského divadla na představení Válka s mloky, kde hrál jednu z hlavních rolí. Svým bravurním výkonem si získal obdiv a následně i její srdce. Brali se v pátek třináctého v roce 1964 a z jejich velké lásky se o čtyři roky později narodila dcera Tereza, která pokračuje ve šlépějích svých rodičů a stala z ní uznávaná herečka.

Na co se snažil sbalit Veroniku Žilkovou?

Manželství Vlastimila a Jany bylo zpočátku velmi šťastné. Skvěle se doplňovali. Zatímco on byl intelektuálně zaměřený, ona zase emotivní. Chemie mezi nimi dokonale fungovala i při práci. Důkazem toho jsou komedie Hodíme se k sobě, miláčku? či Ženu ani květinou neuhodíš, kde představovali pár. Spokojené soužití skončilo v roce 1973, kdy se Brejchová během natáčení filmu Noc na Karlštejně zamilovala do osm let mladšího herce Jaromíra Hanzlíka.

Pro Brodského to byl o to větší šok, neboť Hanzlíka, který s ním sdílel společnou šatnu v divadle, bral jako svého přítele. Marně doufal, že jde pouze o krátké poblouznění, které odezní stejně tak rychle, jak přišlo. Ale nestalo se a v roce 1980 následoval rozvod.

Od té doby Brodský už žádnou vážnou známost neměl. Ženy se mu ale líbily stále. Svádět se snažil například i o čtyřicet let mladší herečku Veroniku Žilkovou, s níž se blíže poznal během natáčení filmu Naděje má hluboké dno v roce 1988. „Jeho balení holek bylo známé - balil je na soucit. I mně říkal: ‚Holčičko, teď ještě dýchám, ale zavolej mi večer po představení, jestli jsem ještě živý.‘ A já jsem jako idiot běhala k telefonní budce a čtrnáct dnů ho třikrát denně kontrolovala, jestli je naživu.

Po čtrnácti dnech mi řekl, že nemá co jíst a jestli umím bramboráky, ať mu je přivezu domů. Přijela jsem k němu, otevřel dveře, měl na sobě župánek a zvláštní výraz v očích. Strčila jsem mu bramboráky a utekla jsem. A tím moje pečovatelské telefonáty skončily,“ vylíčila Žilková ve své autobiografické knize Dělte dvěma.

Vlastimil Brodský, který patřil ke špičce své herecké generace, získal mnoho cen nejen na domácí scéně, ale i v zahraničí. V americkém Hollywoodu byl dokonce na oscarovém nominačním večeru. Úspěch a sláva mu ale do hlavy nikdy nestouply. Svůj život ukončil dobrovolně ve věku 81 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.