Celebrity

25. října 2023 18:52

David Laštovka

Jan Kanyza má krásnou dceru. Žije v USA a vzala si příslušníka námořní pěchoty

Polívka na víně - Jan Kanyza

Herec Jan Kanyza, který slaví 76. narozeniny, žije už šestačtyřicet let ve spokojeném manželství s životní láskou Žofií Kanyzovou, s níž má dceru Barboru. Ta se provdala za příslušníka americké námořní pěchoty a usadila se v Severní Karolíně v USA. Díky ní se stal už dvojnásobným dědečkem.

Herec, dabér a vášnivý malíř Jan Kanyza se svou manželkou Žofií za dcerou Barborou a vnuky Jackem a Jamesem do USA létají pravidelně. Chvíle se svými nejbližšími si maximálně užívají. „Společný program bývá docela barvitý. S klukama blbnu a pak s tím starším zalezeme do ateliéru a malujeme. Od dvou tří let mu to jde tak nádherně, až mám komplexy, že bych se na to sám měl vykašlat,“ prozradil Kanyza v rozhovoru pro deník Právo.

V Americe by žít nemohl

Přestože vnoučata odmalička vyrůstají v USA, těší ho, že si s nimi může povídat česky. „Kluci jsou dvojjazyční. Dcera je důsledná,“ poznamenal. Život v USA by ale pro něj nebyl. „Dcera s rodinou bydlí v malém městě, a pokud si chci koupit cigarety, musím jet čtyřicet minut autem. Ne jako v Praze, že vyjdu z baráku a skočím si do trafiky. To mi vadí,“ popsal herec.

To však není to jediné, proč si trvalý pobyt v Americe nedokáže představit. „A taky tam nemají kavárny. Když dlouho jedete, občas narazíte na nějaký řetězec, kterým se vyhýbám jako čert kříži, protože jejich kafe, to je černá voda. Byl jsem šťastný, když jsem v New Yorku objevil italskou kavárnu. Jinak je to velká země neomezených možností, ale já už jich vzhledem ke svému věku tolik nespatřuju. Už nepotřebuju cirkus zvaný kariéra, něčeho dosáhnout nebo něco vybudovat. Tam to lze, když je člověk mladý a šikovný. Dokážu si představit, že kdybych tyto podmínky splňoval, věnoval bych se tam malování, kde jazyková bariéra není tak limitující,“ dodal Jan Kanyza, který během roku tráví čas i v jižní Francii, kde má ateliér.

S manželkou se seznámil na večírku pro gaye

Charismatický herec s podmanivým hlasem měl v mládí spoustu ctitelek, na rozdíl od řady svých kolegů mu ale jedno manželství vydrželo celý život. S o dva roky mladší loutkoherečkou, výtvarnicí Žofií se seznámil na večírku, na němž byli přítomní především gayové.

Žofie si tehdy zklamaně povzdechla, že Kanyza je zřejmě také na muže a chystala se odejít domů. Herec ji ale stačil zastavit a poprosil ji, zda-li by tam ještě chvíli nezůstala, aby se tam necítil tak sám. Další den spolu vyrazili na první rande, kam Jan dorazil v dřevácích, čímž si ji paradoxně naprosto získal. Když se spolu brali, Kanyzovi bylo třicet let.

O své dceři a manželce Kanyza říká, že jsou to jeho múzy (více v úvodním videu).


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.