Celebrity

14. ledna 2024 10:28

David Laštovka

Jedna z nejkrásnějších českých hereček Klára Jerneková se upila k smrti. Dožila se 58 let

Klára Jerneková svého času patřila k nejkrásnějším českým herečkám, na lásku však měla obrovskou smůlu a osud se s ní rozhodně nemazlil. Od její smrti letos v červenci uplynulo 20 let. 14. ledna si připomínáme výročí jejího narození.

Herečku Klára Jernekovou nejvíce proslavila pohádka Princezna Pampeliška nebo rozverná služka Rozálie v seriálu Byli jednou dva písaři. Její životní láskou byl herec Josef Čáp, který patřil k velkým fešákům. Tvořili jeden z nejkrásnějších hereckých párů a měli spolu syna Filipa, který se stal rovněž hercem. Ten nejvíce zazářil v seriálu TV Prima Rodinná pouta, kde ztvárnil postavu právníka Michala Málka.

Rodinná idylka ovšem dlouho nevydržela. Josef Čáp se ve svých osmatřiceti letech zamiloval do operní pěvkyně Gabriely Beňačkové, kterou si vzal za ženu. A to pro Kláru, jež byla velmi citlivá žena, byla obrovská rána. Když pak o několik let později navíc nečekaně dostala výpověď z Národního divadla, bylo toho na ni už moc. Trpěla depresemi, na které užívala silné léky, a smutek začala utápět v alkoholu. Nejhorší možná kombinace... „Vůbec to nečekala a ztratila smysl života,“ popsal pro deník Aha! její syn Filip.

Mrtvou ji našla sousedka

Upadala v zapomnění a pila stále víc. Se svým nepříznivým osudem nedokázala bojovat. Neuměla si přiznat, že alkohol nemá pod kontrolou, jít se dobrovolně léčit odmítala... Kolegům tvrdila, že už nepije, ale pila tajně. Zemřela v pouhých 58 letech. Mrtvou ji doma našla sousedka, když tři dny z jejího bytu neslyšela žádné zvuky.

Syn Filip nechal maminku zpopelnit a ostatky vysypal v Praze do Vltavy. „Maminka milovala pohled na Vltavu. Chodila se tam v dětství koupat. Proto jsem její popel vysypal pod jezem do řeky,“ vysvětloval své rozhodnutí Filip, který má na maminku krásné vzpomínky. „Byla to jemná citlivá žena se smyslem pro humor a obrovskou vášní pro četbu napříč žánry. Od Williama Shakespeara po Antona Pavloviče Čecha, od Lva Nikolajeviče Tolstého k Betty MacDonaldové. Měla taky moc ráda zvířata, hlavně kočky. A milovala herectví, to byl její celý život,“ prozradil o ní pro deník Aha!

Jak poznat závislost na alkoholu? Adiktolog Adam Kulhánek promluvil i o takzvaném suchém únoru:

Sdílejte článek
Štítky alkohol smrt deprese manželství herečka Rodinná pouta Národní divadlo v Praze Josef Čáp Filip Čáp Klára Jerneková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.