Celebrity

21. dubna 2024 13:05

David Laštovka

Život Moniky Hálové předčasně ukončila rakovina. Miloval ji Vladimír Dlouhý i Václav Kopta

Herečka Monika Hálová, kterou nejvíce proslavila postava Blanky Turečkové v komedii Hop – a je tu lidoop, toho za svůj krátký život stihla opravdu mnoho. Ve zmíněném filmu ztvárnila partnerku Vladimíra Dlouhého, který byl i jejím spolužákem na Pražské konzervatoři. Z podobnosti jejich životních osudů až mrazí.

Začátek herecké kariéry měla Monika Hálová doslova hvězdný. Už jako malá holka účinkovala v divadle Semafor, kam se dostala na doporučení Jana Wericha, který principálovi Jiřímu Suchému radil, že dítě na scéně vnáší do hry dotek lidskosti. Kromě toho v televizi uváděla pořady pro děti Vlaštovka a Plamínek. Volba pro studium tak byla jasná, podala si přihlášku na Pražskou konzervatoř, kam byla přijata na první pokus.

Jiří Suchý je divadlu Semafor stále věrný:

Poté nastoupila do ostravského Divadla Petra Bezruče, kde se jí dostávalo velkých rolí. Úspěch měla i před kamerou. Objevila se v desítkách filmů, mezi nejznámější patřila komedie pro děti a dospělé Hop – a je tu lidoop, v níž se potkala se svým spolužákem z konzervatoře Vladimírem Dlouhým. Přeskočila mezi nimi jiskra a byla to její první velká láska. Pak se ale jejich cesty rozešly.

Herečku miloval i Václav Kopta

K Monice Hálové vzhlížel také herec Václav Kopta. Když mu bylo deset let a jeho otec ho vzal do Semaforu, do Moniky se platonicky zamiloval. „O přestávce mě vzal otec mezi účinkující do divadelního klubu, kde mi objednal dvoudecku džusu, začal se bavit s kamarády a na mě trochu zapomněl. Upíral jsem oči ke schodišti vedoucímu zpět do hlediště, když tu najednou po schodech sestupovala ona! Královna mého srdce, průkopnice mých erotických představ – Monika Hálová!“ vysvětlil.

Mohlo by vás zajímat: Dcera Václava Kopty jako trojská Helena. Zpívat umí, za to ručím, říká hrdý otec

„Zmocnila se mě panika, mé tváře sálaly jako vysoká pec v Třineckých železárnách. Ona se pomalu blížila ke mně a já, zasažen křečí lásky, rozkousl skleničku s džusem. Od té doby vím, proč se říká krve jako z vola! Trapas, ostuda, zkažený večer, znečištěný taxík a nemluvný otec. Smutná bilance, ale jinak milá vzpomínka na kouzelnou dívku s šibalským úsměvem a krásnýma nohama,“ popsal své vzpomínky Václav Kopta novináři a spisovateli Ondřeji Suchému.

Monika Hálová herectví ve 30 letech pověsila na hřebík, provdala se za báňského inženýra Ortwina Kolarczyka, s nímž odešla do Kanady, kde organizovala divadlo pro české emigranty. Tam v pouhých 51 letech zemřela. Příčinou úmrtí byla rakovina slinivky. Odešla v poklidu po dlouhém a statečném boji ve svém domě obklopena milující rodinou 5. června 2010. Krutou ironií osudu bylo, že 15 dní poté vzala stejná nemoc život i Vladimíru Dlouhému.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt láska narozeniny Vladimír Dlouhý herečka Václav Kopta rakovina slinivky Divadlo Semafor Monika Hálová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.