Advertoriál

27. října 2023 10:30

Komerční sdělení

Jednoduché tipy, jak prodloužit životnost lednice

Lednice patří mezi spotřebiče, které rozhodně nehodláte kupovat každých pár let. Průměrně se životnost lednice pohybuje od sedmi do třinácti let. Jak dlouho vydrží zrovna vám záleží nejen na kvalitě lednice a použitých materiálech, ale také na stylu používání lednice. Připravili jsme pro vás jednoduché tipy, které vám pomohou životnost ledničky prodloužit.

Pozor na topení, přímé slunce a další zdroje tepla

Kam lednici umístíte výrazně ovlivňuje její životnost. Kolem lednice byste měli dodržovat určitý prostor pro snadnou cirkulaci vzduchu. Lednice během svého chodu produkuje poměrně velké množství tepla, které musí někam odcházet. K tomu slouží právě ventilační otvory na zadní straně ledničky. Lednici proto nikdy netlačte nadoraz ke zdi, ale nechte ji „dýchat“.

Lednice by také neměla stát příliš blízko topení. Nemělo by ni ní celý den pražit přímé slunce a dobře ji neudělá ani umístění přímo vedle trouby.

Všechny zdroje tepla mohou životnost lednice zkracovat. Pozor si dejte například i na podlahové topení. Přímo pod lednici ho určitě neumisťujte.

Pravidelně lednici odmrazujte a čistěte

Klíčem k dlouhověkosti lednice je také pravidelná péče o ní. Především odmrazování a čištění. Tvořící se ledová krusta uvnitř lednice zvyšuje spotřebu lednice i její opotřebení. Usazeniny zase mohou snižovat výkon lednice, zpomalovat chlazení a celkově negativně ovlivňují chod lednice.

U lednic s mrazákem pravidelně odmrazujte i mrazničku, protože i tam se tvorba ledové vrstvy na výkonu podepíše. Ideální je investovat do ledničky s funkcí No frost. Ta brání tvorbě námrazy tím, že rovnoměrně rozptyluje suchý a chladný vzduch v lednici případně mrazáku.

Pozor na teplotu uvnitř lednice

Ideální teplota uvnitř lednice se pohybuje mezi 4–5 °C. Nastavení příliš nízké teploty může vést k tomu, že se častěji spíná kompresor v lednici. Dochází tak k jeho rychlejšímu opotřebení, což pak často vede právě k nižší životnosti lednice.

Navíc se tím zvyšuje i spotřeba lednice, která už tak patří mezi výrazně „žrouty“ elektrické energie.

I umístění potravin ovlivňuje chod lednice

Na chod lednice má vliv i to, jakým způsobem do lednice skládáte potraviny. Do lednice rozhodně nepatří horké potraviny. Miska s teplou polévkou vám s lednicí nezamává. Pokud tam ale vložíte celý hrnec zrovna uvařené polévky, pak tím výrazně narušíte teplotu uvnitř lednice.

Zároveň byste lednici neměli přeplňovat, ale ani nechávat prázdnou. Pokud například odjíždíte na delší dobu pryč, všechny potraviny spotřebujete nebo vyndejte a lednici vypněte.

S uspořádáním vám mohou pomoct různé organizéry do lednice nebo třeba pořízení americké lednice. Ta díky svému dvoudvéřovému systému nabízí dostatek úložného prostoru. Lednice tak pojme i velký nákup a díky šikovnému rozmístění přihrádek je dokáže udržet dlouho čerstvé.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.