Životní styl

25. března 2023 08:00

Marie Makovská

Chleba do lednice a máslo do špajzu? Vyzkoušejte si kvíz ke skladování potravin

Promyšleným nákupem se dá ušetřit pěkných pár korun. Ještě více ale správným skladováním potravin a tím, že je budete po celou dobu jíst s chutí a žádné nevyhodíte. Víte, jak jídlo správně uložit, aby dlouho vydrželo?

Možná patříte mezi ty, kteří musí mít potraviny dokonale uspořádané už v nákupním vozíku a hlavně v tašce nebo přepravce pro přesun. Ale co doma? Víte, kam správně uložit jablka, vejce nebo bochník chleba? Rozdělit je do dvou kategorií – lednice a pokojová teplota, je hodně zjednodušené. Lednice má navíc určité zóny, které se od sebe liší teplotou i vlhkostí. Vyzkoušejte své znalosti o skladování potravin.

Jak skladovat potraviny

1 12 Kam byste dali rajčata a papriky?

2 12 Jak nejlépe skladovat vejce?

3 12 Kde byste skladovali salámy typu Herkules a Poličan?

4 12 Kde bude nejlépe banánům?

5 12 A co čerstvá jablka?

6 12 Kam byste dali chléb, aby vydržel co nejdéle?

7 12 Ovoce a zeleninu před uložením do lednice:

8 12 Ovoce a zeleninu v chladničce uložíme nejlépe:

9 12 Vejce patří v chladničce nejlépe:

10 12 Maso a ryby ukládáme v lednici nejlépe:

11 12 Koření je nejlepší ukládat:

12 12 Máslo skladujeme nejlépe:

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Zákonitostí ve skladování potravin je spousta a samozřejmě není vždy možné všechny dodržet. Zvláště v menších bytech, kde je možné vybírat třeba jen ze dvou možností – lednice a pokojová teplota v kuchyni. Lépe jsou na tom ti, kteří mají navíc ještě například dobře větraný sklep. V každém případě se vám ale můžou hodit tyto tipy, které prodlužují dobu, po kterou vám potraviny vydrží čerstvé.

  • Suché potraviny přesypte do čistých, suchých a dobře utěsněných nádob. Skladujte je nejlépe při pokojové teplotě v temnu, dál od kuchyňských výparů.
  • To platí i pro koření, které by nemělo přijít do styku s vlhkostí. Do vroucí vody, ze které vychází pára, ho raději sypte například ze lžičky než přímo z nádoby, ve které ho skladujete.
  • Potraviny, které chcete skladovat v lednici, je většinou také lepší vybalit a uzavřít do nádob. Například máslo může jinak snadno pojmout pachy ostatního jídla.
  • Při ukládání potravin, které nemají příliš dlouhou dobu trvanlivosti, jako jsou mléčné výrobky apod., používejte pravidlo FIFO (First In First Out). Označuje strategii, při které nově koupené umístíte více dozadu, abyste spotřebovali starší potraviny z popředí.
  • Vejce a většinu zeleniny a ovoce před uložením do lednice neomývejte. Zvýšená vlhkost podporuje množení mikroorganismů.
  • Bobule, jako jsou borůvky, maliny či jahody, které jsou náchylné k plesnivění, však můžete omýt roztokem vody s octem v poměru 3 : 1 a dobře usušené uložit do lednice.
  • Pečivo by nemělo být v igelitovém pytlíku, ve kterém se rychle zapaří. Lepší je papírový sáček, nebo ještě lépe zabalit do utěrky a uložit do chlebníku. Takto vydrží některé druhy pečiva i týden a budou stále dobré.
  • Zralé a rozkrojené avokádo, které ale nedojíte hned, můžete na vnitřní straně pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a dát do lednice.
  • Zralé banány a jablka mohou urychlit zrání i ostatních druhů ovoce a zeleniny na míse. To může být žádoucí a nežádoucí, proto je zkrátka dobré to vědět.
  • Řezané bylinky nejdéle vydrží ve sklenici s vodou. Salátové listy je naopak dobré usušit a zabalit do papírové utěrky, aby nepohlcovaly vlhkost – zůstanou tak déle křupavé.

Proč jsou potraviny drahé?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.