Frontman kapely Jelen s jejím názvem zprvu nesouhlasil. Inspiraci k písni čerpal v tramvaji

Jindra Polák v Show Jana Krause

Jindra Polák z kapely Jelen popsal, jak společně s ostatními členy vymysleli název, a došlo také na řeč o písničkách. Co ho inspirovalo k napsání songu o nevěře? A z jaké pochází rodiny?

Zpěvák a kytarista Jindra Polák usedl na pověstný červený gauč a hned z kraje pořadu prozradil, jak vlastně vznikl název kapely Jelen. „Když jsme začínali a blížil se první koncert, zjistili jsme, že musíme dát něco na plakát,“ zavzpomínal Jindra v pořadu Show Jana Krause. „A tak jsme se bavili, co a jak, a měli jsme spoustu chytrých nápadů, až nakonec někdo z kluků řekl: 'Tak si pojďme říkat Jelen podle té první písničky.' A já jsem říkal: 'To jenom přes moji mou mrtvolu.' Ale nakonec se to chytlo a je to výborný název,“ dodal smířlivě a předal svému hostiteli jako dárek jejich poslední desku s optimistickým názvem Všechno bude dobrý.

Mohlo by vás zajímat: Skupina Jelen vydala své čtvrté řadové album. Název Všechno bude dobrý kapelu vystihuje

Jana Krause velice zajímalo nejen to, jak došla kapela ke svému názvu, ale i k poetice některých písní. Zvláště těch, které jsou o nevěře. „To vzniklo tak, že jsem tehdy jezdil každý den do práce tři čtvrtě hodiny tramvají, a my jsme měli rozepsaný text. Já jsem pořád nemohl přijít na to, jak ten refrén uzavřít a jak to dát celé dohromady. A přede mnou v té tramvaji seděla nějaká holka a telefonovala. Já jsem to nechtěl poslouchat, ale to se nedalo… Zatímco já jsem jel do práce, ona se vracela odněkud domů a volala svému buď muži, nebo příteli, a vysvětlovala mu, kde celou noc byla a proč je všechno úplně v pohodě, a trochu se do toho zamotávala. Jak jsem to slyšel, věděl jsem, že to je ono,“ popsal Jindra situaci, která mu byla inspirací pro dokončení písně Magdaléna.

Babička byla zpěvačka

Během rozhovoru se ale dostal také ke svým hudebním kořenům. „Hodně zásadní člověk pro mě byla moje babička, která byla zpěvačka a zpívala Na Fidlovačce. Pak jí ale navrhli, aby vstoupila do strany, ona řekla, že nechce, a najednou už Na Fidlovačce nebyla a už si ani nikdy nenašla angažmá. A tak zpívala na pohřbech a v krematoriích. Takže já jsem strávil v dětství hodně času v krematoriích. Jak je v Koljovi to strašnické krematorium, tak tak jsem reálně seděl. Hodil jsem tam jednou vlaštovku mezi lidi, když se zpívalo Letěla bělounká holubička,“ vyprávěl hudebník s tím, že dobrých muzikantů bylo v jejich rodině ještě více.

Čtěte také: Překvapivé odhalení u Víta Starého z Mandrage. Zpěvák má z dob své největší slávy dceru

To prý mělo své výhody, ale také nevýhody. Jako například velká očekávání nebo to, že kromě povinné výuky piana a trubky také chtěli, aby hrál na trombon. Prozradil i to, že hrál dokonce v dechovce a že doma nezpívá od té doby, co mu dcera řekla, že zpívá jako vysavač. „Možná proto je těch Jelenů tolik, protože mě baví ta velká tělesa,“ uvažoval frontman kapely, jejíž tvorba je z velké části právě jeho dílem. „Devadesát procent těch textů je ve finále moje práce, ale ty nápady chodí různě od všech,“ uzavřel zpěvák v premiérovém dílu pořadu Show Jana Krause, který můžete sledovat ve středu 6. března od 21.40 na Primě.

Sdílejte článek
Štítky rozhovor Show Jana Krause kapela zpěvák Jindra Polák Skupina Jelen

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 5. 2024

Vaše energie se může obrátit ke zkrášlení vašeho domova, Berani. Možná jste se rozhodli vymalovat nebo se vydat zcela novým směrem ve svém vkusu. Plakáty nebo jiné suvenýry z cizích zemí by vás nyní také mohly obzvláště oslovit. Očekávejte, že se u vás někdo zastaví a přinese vám zajímavé novinky, které by mohly rozproudit vaši mysl rychlostí tisíc mil za hodinu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.