Celebrity

14. srpna 2024 11:48

David Laštovka

Adamíra před Maciuchovou randil s jinou herečkou. Jeho syn je lékařskou kapacitou

Od smrti herce s podmanivým hlasem Jiřího Adamíry 14. srpna uplynulo 31 let. Zemřel ve věku 67 let. Jeho život je spojený především s herečkou Hanou Maciuchovou. Ta ale nebyla jeho jedinou láskou. Jaké bylo jeho soukromí?

Herec Jiří Adamíra patřil mezi charismatické muže, kteří na ženy působili doslova jako magnet. Jejich přízně si uměl náležitě užívat. Historky, které kolovaly o jeho donchuanství, byly skutečně výživné. Během života se oženil dvakrát. S první manželkou Marií, s níž se seznámil během divadelního angažmá ve Zlíně, měl dceru Kateřinu. Manželství však po pěti letech skončilo rozvodem, neboť se Adamíra zamiloval do své krásné kolegyně Ljuby Benešové.

O ženu se porval s hereckým kolegou

Tu mimochodem přebral herci Josefovi Langmilerovi a strhla se mela. „Adamíra byl dravec a lovec. Ten potřeboval furt dobývat další a další, no a tak mu nakonec ulovil i tu Ljubu. Pepík z toho byl nešťastný, denně se poprali v klubu. To bylo vyhlášené, museli je od sebe trhat,“ vzpomínal v televizním dokumentu o životě Josefa Langmilera režisér Antonín Kachlík.

Čtěte také: Kolik brali čeští herci za totality? Skořepová si za jedno natáčení vydělala na trabant

Oba byli zadaní. Rok se scházeli tajně

Adamíra si vzal Benešovou za ženu a měl s ní syna Marka. Ten vystudoval medicínu a stal se z něj uznávaný lékař, specializací kardiochirurg. Herec však po čase rodinu opustil. Během natáčení televizní inscenace První radosti v roce 1971 se zamiloval do o devatenáct let mladší herečky Hany Maciuchové. Vzhledem k tomu, že tehdy byli oba zadaní, zhruba rok se scházeli tajně. „Bylo to velmi komplikované, vnitřně jsem s tím bojovala. Byla jsem moravská buchta, která si nedovedla představit, že by odvedla muže od rodiny. Navíc jsem měla přítele. Ty peripetie našich začátků byly opravdu drastické,“ vzpomínala Hana Maciuchová v televizním dokumentu Neobyčejné životy.

Adamírův syn je jeho kopií

Nakonec své partnery opustili a začali spolu žít. Hercův syn Marek měl Haně dlouho za zlé, že jeho tátu odvedla od rodiny. Čas ale všechny rány zahojil. Když se v roce 2013, tedy dvacet let po Adamírově smrti, křtila kniha napsaná na jeho počest, na slavnost dorazili oba a společně zapózovali i fotografům. Všechny přítomné až zamrazilo, jak moc se Marek svému otci podobá. „Jako by se vrátil čas,“ uvedla tehdy Hana Maciuchová. „S Markem se stýkáme. Má dvě děti. Aničku a Honzíčka,“ prozradila ještě herečka.

Čtěte také: Po Haně Maciuchové zůstalo velké bohatství. Komu odkázala miliony a svůj majetek?

Maciuchová vinila lékaře

S Adamírou v lásce prožila více než dvacet let. Přestože ji několikrát požádal o ruku, pokaždé odmítla. Obávala se, že by se s ní už dvakrát rozvedený herec také po čase rozešel. Svého rozhodnutí ale na sklonku života litovala. „Velmi mě mrzí, že jsem si ho nevzala. Ale říkala jsem si, že jeho třetí manželství by mohlo znamenat nejen všechno dobré, ale i všechno zlé,“ vysvětlovala své důvody.

Když v roce 1993 ve věku 67 let Adamíra zemřel, zhroutil se jí svět. S jeho odchodem se nikdy pořádně nevyrovnala a vinila z něj lékaře. Přestože Jiří trpěl rakovinou páteře, domnívala se, že smrt nemusela nastat. „Můj muž zemřel na pooperační komplikace, ne kvůli té nemoci samotné. V jeho případu bylo tolik otazníků, tolik problematických lékařských rozhodnutí, tolik zdržení,“ prohlásila vyčítavě v televizním dokumentu Neobyčejné životy.

Hana Maciuchová zemřela v roce 2021, její skon kolegy hluboce zasáhl:

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt láska manželství vztah Hana Maciuchová Jiří Adamíra Ljuba Benešová smrt a umírání společenská rubrika

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 9. 2024

Rychlé tempo dne je přesně to, co potřebujete, abyste nastartovali svůj mozek a rozhýbali ho správným směrem, Berane. Převezměte kontrolu nad vnitřním ohněm a udržujte ho silný po celý den. Zjistíte, že vaše myšlenky mají osobnější rozměr, a dokážete racionálněji uvažovat o svých emocích. Vaše srdce a hlava dobře spolupracují.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.