Celebrity

1. dubna 2023 11:25

David Laštovka

Jiří Adamíra se kvůli ženě porval s kolegou. Proč si ho Maciuchová nechtěla vzít?

Hana Maciuchová

Od smrti herce s hlubokým podmanivým hlasem, Jiřího Adamíry, letos uplyne 30 let. V těchto dnech si připomínáme jeho nedožité 97. narozeniny. Tradovalo se o něm, že jeho životem prošly stovky žen. Jaká byla pravda?

Jiří Adamíra měl pro ženy velkou slabost. Přiznával, že v navazování vztahů v mládí býval nesmělý, přesto získal téměř každou, na kterou si myslel. Po prvním nevydařeném manželství, z něhož měl dceru Kateřinu, se zakoukal do půvabné divadelní kolegyně Ljuby Benešové, kterou přebral herci Josefovi Langmilerovi. Jak ve svých pamětech vzpomínal režisér Antonín Kachlík, od té doby se ti dva nemohli vystát. Kdykoliv se někde potkali, docházelo mezi nimi k drsným potyčkám, a to nejen slovních, ale i fyzických. Byli schopni se servat do krve.

Manželství Adamíry a Benešové bylo zpočátku zalité sluncem. Narodil se jim syn Marek, který se nakonec vydal jinou cestou než jeho rodiče. Stal se uznávaným lékařem, specializací kardiochirurg.

S Maciuchovou se scházeli tajně

Během natáčení televizní inscenace První radosti v roce 1971 se však Adamíra zamiloval do o devatenáct let mladší herečky Hany Maciuchové. Vzhledem k tomu, že tehdy byli oba zadaní, zhruba rok se scházeli tajně. „Bylo to velmi komplikované, vnitřně jsem s tím bojovala. Byla jsem moravská buchta, která si nedovedla představit, že by odvedla muže od rodiny. Navíc jsem měla přítele. Ty peripetie našich začátků byly opravdu drastické,“ vzpomínala Hana Maciuchová v televizním dokumentu Neobyčejné životy. Na Hanu Maciuchovou můžete zavzpomínat v úvodním videu.

Zemřel kvůli pochybení lékařů?

Nakonec své partnery opustili a začali spolu žít. Přestože ji Adamíra několikrát požádal o ruku, pokaždé odmítla. Obávala se, že by se s ní už dvakrát rozvedený herec po čase také rozešel. Svého rozhodnutí ale na sklonku života velmi litovala. „Velmi mě mrzí, že jsem si ho nevzala. Ale říkala jsem si, že jeho třetí manželství by mohlo znamenat nejen všechno dobré, ale i všechno zlé,“ vysvětlila své důvody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hana Maciuchová, Helena Vondráčková, Jitka Zelenková. Proč tyto slavné ženy nikdy neměly děti?

Po boku Adamíry byla až do konce jeho života. Když v roce 1993 ve věku 67 let zemřel, zhroutil se jí svět. S jeho odchodem se nikdy pořádně nevyrovnala a vinila z něj lékaře. Přestože její partner trpěl rakovinou páteře, domnívala se, že smrt nemusela nastat. „Můj muž zemřel na pooperační komplikace, ne kvůli té nemoci samotné. V jeho případu bylo tolik otazníků, tolik problematických lékařských rozhodnutí, tolik zdržení,“ prohlásila vyčítavě.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.