Celebrity

28. června 2024 10:00

David Laštovka

Za honorář v seriálu Malý pitaval z velkého města si Jiří Krampol mohl koupit domek

Přestože od natáčení seriálu Malý pitaval z velkého města, který byl natočen podle skutečných kriminálních případů, uplynulo už více než čtyřicet let, diváky baví dodnes. K úspěchu přispěla i pětice sympatických vyšetřovatelů a hvězdné obsazení v epizodních rolích. Jak žijící hlavní aktéři vzpomínají na natáčení a kolik si tehdy díky němu vydělali?

Začalo to pokaždé stejně: Svodka událostí o zjištěných případech za dobu od 0:00 do 24:00 na území obvodní správy SNB Praha, pronesl Ladislav Frej alias náčelník Břetislav Kubát na ranní poradě. Následně se jednoho z případů ujal některý z vyšetřovatelů. Ať už tvrdohlavý Libor Krejcárek v podání Jiřího Krampola, stará škola Rudla Pekař, kterého ztvárnil Vlastimil Hašek, nebo bohorovný Kamil Hamřík, jehož si zahrál Pavel Zedníček. Do party kriminalistů patřil ještě nejmladší člen týmu, snaživý Jiříček Otradovec v podání Michala Peška.

Boj o ponechání dlouhých vlasů a knírů

Z hlavních hrdinů žijí už pouze tři, všichni ale na seriál velmi rádi vzpomínají. „Samotné natáčení pro mě začalo komickým momentem. První den jsem přišel do maskérny a tam už seděl takový důležitý člověk. Podle korpulentní postavy bylo zřejmé, že je to nějaký nadřízený z kriminálky. Odborný poradce. Podíval se na mě a řekl: ‚Vousy? Vyloučeno! Okamžitě oholit!‘ Nakonec jsem teda s panem režisérem usmlouval alespoň toho kníra. I když jsem pak vypadal jako sňatkový podvodník,“ zavzpomínal s úsměvem pro web Prima Ženy Ladislav Frej.

Podobně na tom byl i Pavel Zedníček. „I já jsem bojoval s odborným poradcem, abych si nemusel ostříhat dlouhé vlasy. Byla to doba, kdy policista musel být ostříhaný na krátko. Oponoval jsem, že když budu mít dlouhé vlasy, zmatu zločince,“ prozradil herec pro web Prima Ženy.

Za natáčení se utratily miliony korun

Na seriálu tvůrci rozhodně nešetřili. V době natáčení, kdy se průměrná mzda v Československu pohybovala okolo 2765 korun, se celkové náklady vyšplhaly na 14 774 000 Kčs. Jenom honoráře a odměny hlavních hrdinů a stovek komparzistů vyšly na 1 572 000 korun. „Myslím, že můj tehdejší honorář po zdanění byl nějakých 68 000 korun. Za to se v té době mohl pořídit tak trošku zchátralý domeček na venkově. V dnešní době bych si za to pořídil tak kvalitní kolo,“ uvedl s úsměvem Jiří Krampol. Zázemí pro herce však bylo velmi skromné. „Byl tam jen přistavený autobus a v něm občerstvení, které spočívalo v tom, že tam byl chleba se sádlem, kafe a čaj,“ přiblížil herec.

Haškovi notes sloužil jako tahák

Vlastimil Hašek, představitel nadporučíka Pekaře, celý seriál odehrál v jednom svetru. Důvod byl prostý, jeho postava služebně nejstaršího vyšetřovatele byla inspirovaná skutečným kriminalistou, který se právě tímto poznávacím znamením vyznačoval. A vhod mu přišel i notes, kam si neustále něco zapisoval. Haškovi totiž z hlavy často vypadával text, takže mu drobná rekvizita posloužila jako skvělý tahák.

Kemr se zamiloval do papoušků

Do epizodních rolí byly obsazeny velké herecké hvězdy. V díle Kasař si zahrál Rudolf Hrušínský, v díle Exoti postavu odborníka na exotické ptactvo Josef Kemr. „Na oba vzpomínám strašně rád. Byli báječní! Co se týče těch papoušků, no to bylo strašný! Mně ty odborné názvy dělaly velké problémy, nebylo vůbec snadné se to všechno naučit. Ale pan Kemr byl velmi precizní člověk. Několik měsíců docházel k odbornému poradci. Nakonec v tom prý našel zálibu a snad si pak domů pořídil i jednoho ptáka,“ prozradil Jiří Krampol.

Jak se dnes daří Jiřímu Krampolovi?

Čím Krampol na place všechny zaskočil?

Na place vládl pevnou rukou režisér Jaroslav Dudek, který od všech vyžadoval naprostou připravenost. Navíc byl pověstný tím, že nesnášel, když si herci upravovali text. Krampolovi se ale podařilo téměř nemožné. „Přišel jsem za ním s tím, že bych to v jedné pasáži řekl trošku jinak. Kolegové si ťukali na čelo, čekali, že bude řev a schytám to. Jenže on se ke mně naklonil a povídá: ‚Tak mi prosím vás panáčku řekněte, jak jinak?‘ Tak jsem mu to začal číst a on: ‚Ne, ne, ne, jo, ne, ne ne, jo...‘ Pár vět mi tam skutečně nechal. Všichni z toho byli docela paf,“ zavzpomínal s úsměvem herec.

Seriál Malý pitaval z velkého města můžete od 1. července sledovat každé pondělí od 20:15 na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 6. 2024

Berani, dnes pro vás může být obtížné udržovat pořádek a organizovanost. Vypadá to, jako byste se snažili uspořádat místnost plnou peří, kterou zmítají poryvy větru. Kupte si těžítko. Mezitím se možná budete chtít vzdát organizování peří a zabývat se jím jindy. Možná se cítíte příliš líní na to, abyste bojovali s větrem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.