24. března 2017 07:00
Martina ČerňanskáPoctivá svíčková s hovězím,řapíkatým celerem a s domácím kefírovým knedlíkem
Že klasická česká jídla jsou těžká a nezdravá? Ano, ale lze ji připravit i zdravějším způsobem. Zkuste i vy recept, na kterém si pochutnala i Marcela Murasová.
Budete potřebovat:
500 g hovězí falešné svíčkové 2 lžičky oleje 1 cibule 2 mrkve 2 stonky řapíkatého celeru kořenová zelenina 1 l zeleninového vývaru bobkový list nové koření sůl, pepř čerstvý tymián 1 citron ocet hořčice 150 g bílého jogurtu 100 g zakysané smetny
Na kefírové knedlíky:
6 celozrnných rohlíků 150 ml polotučného mléka 2 vejce 250 ml kefíru muškátový oříšek čerstvá petržel
Postup:
Svíčkovou protkneme řapíkatým celerem a karotkou, cibulku opečeme na másle a oleji, pak přidáme karotku a zbytek kořenové zeleniny, přidáme koření, horčiči, ocet, cukr a necháme zkaramelizovat. Když je zelenina orestovaná, zalijeme vývarem a necháme zvolna vařit. Maso si zprudka opečeme, po zatažení vložíme do vývaru se zeleninou a necháme dvě hodiny vařit. Poté maso vyjmeme, vývar se zeleninou rozmixujeme, přidáme bílý jogurt, případně osolíme.
Nakrájíme celozrnné rohlíky, smícháme se žloutky a kefírem, přidáme muškátový oříšek a listovou petržel, vmícháme ušlehaný sníh z bílků, vytvarujeme knedlíky a vložíme na 20 minut do vařící vody.
Sledujte pořad Jste to, co jíte každé pondělí ve 21.30 na Primě!