Celebrity

13. května 2022 18:00

Anna Fedorov

Každý pacient je pro mě VIP, říká kardiochirurg Pirk. Proč nosí jenom motýlka?

Nenechte si ujít Jana Pirka v pořadu Povídej

Přední český kardiochirurg Jan Pirk v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS vylíčí své kariérní začátky a vzpomene na zajímavé případy, které během své dlouholeté profesní kariéry zažil. Vysvětlí také, proč je jeho poznávací značkou právě motýlek či proč si nerad nosí práci domů.

Nad operačním stolem tráví přední český kardiochirurg Jan Pirk téměř půl století. Za jeho dlouholetou kariéru mu pod rukama prošly tisíce pacientů. Často prý vzpomíná na beznadějné případy, které nakonec dobře dopadly. „Jako mladý začínající kardiochirurg jsem operoval jednu dámu a její srdce mělo strašné arytmie. První noc jsem strávil u jejího lůžka a padesátkrát jsem ji defibriloval. Nakonec to přežila,“ vylíčil přední český kardiochirurg v pořadu Povídej.

Bohužel zažil i případy, které šťastný konec neměly. „Pak jsou situace, kdy máte pacienty na podpoře a jsou v kritickém stavu. To si samozřejmě nosíte i domů. Voláte do nemocnice i ve dvě hodiny ráno a ptáte se, jak se pacientovi daří. Každý chirurg, který není eskamotér, si to nese s sebou,“ přiznal Pirk.„Když vám umře pacient, je to nevratné a strašné, ale nedá se s tím nic dělat. Člověk se z toho nesmí hroutit a musí jít dál,“ doplnil.

Jan Pirk: Kravata může pacienta šimrat

Transplantace je pro něj výkon plný emocí. Ke každému pacientovi přistupuje, jako by byl VIP. „Každému pacientovi dělám operaci, jak nejlépe umím. Transplantace srdce je výkon plný emocí a i k mé profesi pochybnost jistě patří. Kdo je suverénní a v nejmenším o sobě nepochybuje, nadělá strašně malérů. Ke každé operaci musíte přistupovat s pokorou,“ řekl profesor, který působí v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM).

Jeho poznávacím znamením je elegantní motýlek, pro který se rozhodl z praktických důvodů. „V letech 1983 a 1984 jsem byl na stáži ve Spojených státech a lékaři tam měli v nemocnici zavedený dress code. Chodili v civilu, kravatě a bílém plášti. Líbilo se mi to, a tak jsem to zavedl i u nás,“ přiznal Pirk.

„Ukázalo se však, že je kravata nepraktická. Při vyšetření pacienta ho může šimrat. Podíval jsem se na staré snímky lékařů a všichni nosili motýlky. Zkusil jsem to a nakonec u toho i zůstal,“ prozradil moderátorce Radce Červinkové v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS lékař.

Jan Pirk působí destíky let v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Loni skončil na pozici přednosty kardiocentra, v nemocnici ovšem působí i nadále. Celý rozhovor sledujte v neděli 15. května v pořadu Povídej od 21:30 na CNN Prima NEWS.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.