Celebrity

14. července 2024 06:00

David Laštovka

Karel Gott chtěl stavět vilu v Karibiku. Palác v Jevanech prodal za 20 milionů

Jevany jako obec slavných

Zpěvák Karel Gott, který by 14. července oslavil 85. narozeniny, během své téměř šedesátileté úžasné pěvecké kariéry dokázal vydělat stovky milionů korun. Peníze si uměl užívat, zároveň i dobře investovat. Například do pozemků v Dominikánské republice, kde si chtěl postavit vilu.

Když si František Janeček pořídil v devadesátých letech vilu v Dominikánské republice, svému kamarádovi Karlovi Gottovi radil, aby v Karibiku rovněž investoval a koupil si nemovitost. „Franta mi říkal, že je to snový ostrov a jaké se tu před námi otevírají nové, velké možnosti. Už na letišti pro mě přijel s německým developerem, který tam obchodoval s pozemky. František mě začal přesvědčovat, že nemá cenu nechávat peníze v bance a je mnohem výhodnější mít je v nemovitostech. ‚Karlosi, je ti jasný, že v Evropě je to úplně v háji,‘ říkal mi. ‚Mně se daří dobře,‘ odpověděl jsem mu. Nakonec mě ke koupi pozemku přemluvil,“ vzpomínal zpěvák ve své autobiografické knize Má cesta za štěstím.

Karibik prodal v roce 2004

Na doporučení si zakoupil pozemek o rozloze 10 000 metrů čtverečních, hned vedle Janečka, v oblasti El Choco, která se nachází na severu země, poblíž letoviska Sosua. Plánoval, že si na něm nechá postavit vilu, k tomu ale nakonec nikdy nedošlo.

Čtěte také: Sledujte speciál Karel Gott 85: O společné zážitky se podělí například Michal David

Brzy si uvědomil, že kvůli své pracovní vytíženosti a vzdálenosti z Prahy do Dominikánské republiky by své sídlo v Karibiku prakticky nevyužil. Proto ho v roce 2004 prodal. Noví majitelé na něm postavili opičí farmu. „Ulevilo se mi, když se mi ‚výhodnou nemovitost‘ za velkou louží zase podařilo prodat,“ přiznal několikanásobný český slavík ve své knize.

Rodičům pořídil luxusní vilu v Jevanech

V roce 1969 Karel Gott pro sebe a své milované rodiče koupil secesní republikovou vilu v Jevanech. Dům kategorie 6 plus 1 čítal 807 metrů čtverečních, zahrada téměř 3000 metrů čtverečních. Vila měla dvě haly, jídelnu, dva krby, čtyři koupelny, vnitřní vyhřívaný bazén, saunu nebo vinný sklípek. „Peníze jsem dal dohromady ze svého honoráře z Las Vegas, za své první německé desky a z koncertů,“ sděloval zpěvák ve své autobiografické knize Má cesta za štěstím.

Dům prodal za téměř 20 milionů

Po smrti rodičů v roce 1984 vilu prodal jednomu pražskému vekslákovi za téměř 3,5 milionu korun, což v té době byla závratná suma. Průměrná mzda tehdy činila 2875 korun. Dům byl ovšem dál psán na Gotta. V roce 1988 ji pak společně prodali za 6 milionů korun státnímu podniku Narex. Po revoluci ji zpěvák koupil zpět. Definitivně ji pak prodal v roce 2005. Přes realitní kancelář za ni původně žádal 25 milionů korun, poté slevil na 19,5 milionu korun. Vilu nakonec zakoupil podnikatel Jan Moťovský, který v ní vybudoval muzeum Gottland.

Podívejte se na Kristiána Šebka, který profesionálně imituje Karla Gotta:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.