Celebrity

29. září 2024 06:00

David Laštovka

Karel Gott vydělal miliony. Penzi pobíral 15 let. Sto tisíc nemám, říkal o ní

1. října uplyne pět let od smrti nezapomenutelného českého zpěváka Karla Gotta. Během své téměř šedesátileté pěvecké kariéry vydělal velké peníze a dokázal se finančně zabezpečit, takže ho výše penze nemusela trápit. Starobní důchod pobíral patnáct let, kolik od státu dostával?

Už v dobách hluboké totality byl z Karla Gotta milionář. Nejenže koncertoval v Čechách a na Slovensku, ale dost často jezdil také do východních zemí a jako jeden z mála tehdejších českých zpěváků mohl podle libosti vystupovat v západním Německu. A tam měl doslova žně. Za jedno vystoupení si u našich západních sousedů v roce 1982 s doprovázejícím Orchestrem Ladislava Štaidla účtovali zhruba 160 tisíc korun.

Mohlo by vás zajímat: Kdo byla první manželka Felixe Slováčka? Krásná manekýna, po které toužil Karel Gott i Ladislav Štaidl

Jak vzpomínal pro CNN Prima NEWS člen souboru Felix Slováček, Gottův honorář byl logicky zdaleka nejvyšší. „Láďa Štaidl měl sociální cítění a rozděloval to podle mě velmi spravedlivě. Karel měl zhruba polovinu celého honoráře, což si plně zasloužil. Po něm bral nejvíce jako kapelník Láďa a po něm jsem neměl nejvíc asi já,“ uvedl hudebník.

Další peníze Karel Gott pobíral z vydaných desek. Za jeden prodaný kus inkasoval zhruba 30 haléřů, což mu při milionových prodejích zajišťovalo další slušný příjem.

Kolik činila jeho penze?

Když Karel Gott začal pobírat starobní důchod, byl už dávno finančně zajištěn. O jeho výši se zdráhal hovořit. Promluvil o něm teprve až poté, co některá média začala spekulovat o tom, že by měl činit 100 tisíc korun měsíčně. „To je naprostý nesmysl. Když jsem získal nárok na penzi, její výše byla okolo dvaceti tisíc korun,“ ohradil se tehdy pro deník Blesk. Díky postupné valorizaci na sklonku života činil jeho starobní důchod necelých 35 tisíc korun. Penzi, kterou pobíral patnáct let, však několikanásobný zlatý slavík po celou dobu posílal na charitu.

Podívejte se, jak o Karlu Gottovi promlouvají slavní:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 9. 2024

Romantika pro vás dnes rozkvétá. Pokud jste nezadaní, procházka po okolí by vám mohla zprostředkovat kontakt s někým novým a zajímavým, Berani. Pokud jste zadaní, mohli byste si se svou drahou polovičkou naplánovat výlet mimo město, třeba víkendový pobyt. Výlet může částečně souviset s obchodem. Je to skvělá doba pro psaní, i kdyby to měl být jen dopis příbuznému.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.