Celebrity

25. srpna 2024 19:57

David Laštovka

Karel Heřmánek měl ke zbraním odpor. Jsem pacifista, nemám je rád, říkával

Ve věku 76 let zemřel herec Karel Heřmánek

Karel Heřmánek o sobě do poslední chvíle tvrdil, že žije spokojeným životem, užívá si důchodu a své milované rodiny, na kterou byl velmi pyšný. O to víc všechny šokovala zpráva o tom, že v sobotu po poledni proti sobě obrátil zbraň a zastřelil se. Co ho k sebevraždě dohnalo?

Karel Heřmánek do poslední chvíle hýřil vitalitou. Stárl s noblesou a užíval si života. Své Divadlo Bez Zábradlí, které vedl dlouhých 30 let, před třemi lety předal svým dvěma synům Karlovi a Josefovi a dělal pouze to, co ho bavilo a naplňovalo. Sděloval, že se za ničím nežene a pracovní nabídky si pečlivě vybírá. Aby si znovu zahrál ve filmu, musel by ho zaujmout scénář.

Čtěte také: Karel Heřmánek, otec pěti dětí, měl za sebou bolestný rozvod. S další manželkou žil na venkově

O své druhé manželce Haně, s níž měl tři syny, pokaždé mluvil s úctou a přiznával, že má v ní velkou oporu. Jejich manželství patřilo mezi idylická. „Měl jsem prostě štěstí. Recept na šťastné manželství je jednoduchý, stačí, když se máte rádi a tomu druhému dokazujete, že ho stále milujete,“ svěřil se herec v minulosti redaktorovi webu Prima Ženy.

S jakou nemocí bojoval?

Letos v květnu ho však začaly sužovat zdravotní problémy. Potýkal se se zánětem trojklanného nervu v obličeji, který může způsobit částečné či kompletní ochrnutí poloviny tváře. V některých případech může dojít k zánětu očního nervu, znecitlivění jazyka nebo zhoršení sluchu. Léčba v lepším případě bývá záležitostí několika týdnů, v tom horším může trvat i několik let a dokonce v obličeji může zanechat trvalé následky.

Ještě před měsícem si užíval v Karlových Varech

Na začátku července se však s manželkou objevil na filmovém festivalu v Karlových Varech a žádné zdravotní problémy na něm nebyly znát. V lázeňském městě strávili několik dní, navštívili několik společenských akcí a velmi si ho užívali. O to více všechny šokovalo, že v sobotu krátce po poledni na střelnici u Příbrami Karel Heřmánek spáchal sebevraždu.

Čtěte také: Nejslavnější filmy Karla Heřmánka. Během natáčení Fešáka Huberta ho zbili. Útočník zmizel

Co řekl o sebevraždě?

V jednom z rozhovorů, který před dvanácti lety poskytl časopisu Sedmička, Karel Heřmánek uvedl, že ke zbraním nemá příliš kladný vztah. „Jsem pacifista i v reálném životě, nemám rád střelné zbraně. Pistole jedině na sebevraždu,“ sděloval. Na doplňující otázku, zda někdy na dobrovolný odchod ze světa pomýšlel, odpověděl: „Pokud bych o sebevraždě uvažoval, tak bych radši zvolil pistoli než seskok z mostu. Ale je to jenom akademická debata. Tyhle úvahy nemám.“

Karel Heřmánek zemřel 24. srpna ve věku 76 let. Byl dvakrát ženatý a měl pět dětí. Před kamerou ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí. Mezi nejslavnější filmy patří Fešák Hubert, Smrt krásných srnců, Dobré světlo nebo S čerty nejsou žerty.

Podívejte se, jak na tragicky zesnulého Karla Heřmánka vzpomínají slavné osobnosti:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 9. 2024

Berani, nečekaná událost by vás mohla dostat do úzkých. Může se jednat o novou osobu ve vašem životě nebo o znovuobjevení někoho z minulosti. Tato přítomnost by mohla podnítit buď osobní, nebo profesní změny. Mohlo by se zdát, že je toho na vás moc, ale z dlouhodobého hlediska by to mohlo být pozitivní. Zachovejte klid, řešte problémy postupně a zachovejte si smysl pro humor.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.