Celebrity

30. listopadu 2023 11:20

Vanesa Havlíková

Karlos Vémola zažívá smutné předvánoční období. Musel se rozloučit s členem rodiny

Vémola musí odevzdat tygřici úřadům: Jestli si pro ni přijedou, nechci být u toho

Není tomu tak dlouho, co se řešila kauza ohledně zvířat zápasníka Karlose Vémoly (38). V souvislosti s exotickou zvěří, kterou doma bijec chová, se dokonce mluvilo o možném vězení. Vazbě se český bojovník nakonec vyhnul, nyní však musí úřadům vydat svou bílou tygřici, protože k ní nemá dostatečnou dokumentaci.

Doma Vémola chová celkem čtyři šelmy – tři lvy a jednu bílou tygřici. Právě o tu má ale MMA zápasník v následujících dnech přijít. „Antonie Ramba bohužel nemá CITES, což znamená zdroj původu, ale já věřím, že zvíře není věc a že by snad se našla nějaká cesta, jak to řešit,“ vysvětlil Vémola pro CNN Prima News.

Čtěte také: Vémola exkluzivně o kauze s tygry: Docílil jsem toho, oč mi šlo. Do vězení se nechystám

S bílou tygřicí se bude muset rozloučit

Přestože bojovník stále doufá, že k odebrání tygřice by nakonec nemuselo dojít. Ministerstvo životního prostředí je v této kauze striktní. „Chápu, že jsem si na začátku tohle všechno měl ověřit, že jsem chyboval. Ale snažím se vysvětlit úřadům, ať netrestají to zvíře, ale mě,“ uvedl.

„Potvrzuji, že dojde k odebrání zabaveného nelegálně chovaného mláděte tygra ze soukromého chovu Karla Vémoly. Důvodem je především fakt, že chovatel nebyl schopen doložit legální původ zvířete ani okolnosti jeho nabytí, čímž porušil zákon o obchodování s ohroženými druhy,“ řekla mluvčí ministerstva Lucie Ješátková s tím, že chybělo veterinární povolení a byly předloženy falešné dokumenty o původu rodičů tygra.

Bojí se, že si tygřice jinde nezvykne

I když Vémola s odebráním jednoho ze svých mazlíčků nesouhlasí, byl by rád, aby jeho tygřice přišla alespoň do vhodného prostředí. „Nabídnul jsem jim, ať ji umístí do nějaké zoologické zahrady, která bude v Čechách, kde je budu moct kontrolovat, že je o ni dobře postaráno. Nabízel jsem, že jim zafinancuju z vlastních prostředků výběh, veškerou výživu, veškerou lékařskou péči, co pro ni bude potřeba, pokud ji chtějí někam umístit. Ale ať ji nechají tady v Čechách,“ řekl.

Dle Ministerstva životního prostředí však žádné vhodné místo pro tygřici v Česku není. Zvíře by měli proto odvést do Německa, konkrétně do Záchranného centra pro divoká zvířata Tierart. Právě v tomto zařízení již žije jeden z dříve zabavených tygrů Vémoly, jedná se o tygřici Charlotte, která je navíc příbuzná s tygřicí Rambou.

Přečtěte si: Ani přes Oktagon na ni nezapomněl. Lela Vémola řekla, čím ji manžel na výročí potěšil

Vémola má ale právě ze shledání tygřích sester strach, bojí se, že si vzájemně nesednou. Zatímco jeho Ramba je vychovaná a zvyklá na lidi, druhá tygřice ne, a svou sestru nemusí tak vůbec přijmout. V zařízení ji nemůže sportovec navíc ani navštívit. Když se o to totiž v minulosti pokusil, měla na něj být zavolána policie. Vémola se sice odebrání brání, ale jak to tak vypadá, bude se s ním muset smířit. „Jestli pro ni přijedou, tak u toho nechci být. To bych nesl těžce,“ vysvětlil na závěr.

Podívejte se na vánoční rozhovor s Lelou Vémolou:

Sdílejte článek
Štítky Německo rodina tygr smutek MMA zoologická zahrada Karlos Vémola Česko odebrání zvířat Ministerstvo životního prostředí České republiky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.