Dobrá zpráva pro milovníky kávy: Podle nové studie může zlepšit zdraví vašich střev
Káva je už po staletí oblíbeným nápojem mnoha lidí a vznikají stále nové výzkumy, které se jí věnují. Především milovníky kávy potěší jedna z novějších studií, která naznačuje, že tento nápoj může pozitivně ovlivnit zdraví střev.
Nová studie, která byla publikována v Nature Microbiology, zjistila, že lidé, kteří pijí kávu, mají ve střevech několikanásobně vyšší počet určitého druhu bakterií. Jde o bakterie zvané Lawsonibacter asaccharolyticus. Jestli vám tento název vůbec nic neříká, nebudete sami. Tato bakterie byla poprvé identifikována v roce 2018, a proto o ní ještě nemáme mnoho informací.
Čím je bakterie Lawsonibacter asaccharolyticus prospěšná?
Ve studii, která analyzovala údaje od více než 20 tisíc lidí, vědci zjistili, že lidé, kteří pravidelně pili kávu, měli ve střevech v průměru šest až osmkrát vyšší množství této bakterie. Podle výzkumníků bakterie Lawsonibacter asaccharolyticus ve střevech produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají pozitivně ovlivňovat naši imunitu. Přesto jsou zapotřebí další výzkumy, abychom zjistili, jaká je přesně role těchto bakterií ve střevě.
Proč právě káva?
Zmíněná studie jasně říká, že růst bakterií L. asaccharolyticus stimulovala káva. Pokud vás napadla spojitost s kofeinem, není tomu tak. Růst bakterií pravděpodobně způsobovaly metabolity v kávě, protože výzkumníci pozorovali podobný účinek i v kontrolních testech bez kofeinu. Některé látky, například kyselinu chlorogenovou a polyfenoly jako v kávě, obsahují také bobule arónie – proto mohou mít na růst těchto bakterií podobný vliv.
Podívejte se také, jak je to s pečivem a jeho vlivem na zdraví:
Kolik kávy denně?
Důležitá otázka, kterou se vědci zabývají už dlouhá léta, je: kolik šálků kávy denně vypít, aby to bylo bezpečné a ideálně i zdraví prospěšné? Co se týká podpory růstu L. asaccharolyticus, je to šálek až dva denně. Lidé, kteří pijí velké množství kávy, tedy i více než tři šálky denně, mají ve střevech podle studie až desetkrát více těchto bakterií ve srovnání s lidmi, kteří kávu vůbec nepijí. Naopak takto vysoké číslo by ovšem mohlo zvýšit riziko refluxu kyselin z žaludku zpět do jícnu. Také by mohlo docházet ke zvýšení mobility střev a způsobení průjmu.
Obecně je konzumace kávy odborníky považována za bezpečnou při třech až čtyřech šálcích denně, kdy pravděpodobně spíše prospívá zdraví než by působila negativně. Existují samozřejmě výjimky, kdy je lepší konzumaci kávy a kofeinu omezit, jako je například období těhotenství a kojení nebo pokud máte problémy s pálením žáhy či refluxem.
Pár důležitých faktů o kávě
- Podle mnoha vědeckých studií může pití kávy snižovat riziko předčasného úmrtí a snižovat míru neurologických a metabolických onemocnění včetně Parkinsonovy choroby a cukrovky 2. typu. Existují také důkazy, že vyšší spotřeba kávy je spojena s nižším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku, stejně jako rakoviny prsu, endometria a dalších rakovin, ačkoli u některých z těchto rakovin jsou výsledky rozporuplné.
- Pro většinu dospělých FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) doporučuje maximálně 400 mg kofeinu denně. Šálek kávy běžně obsahuje průměrně 100 mg kofeinu (obsah je velmi různorodý od 50 mg do 400 mg na šálek).
- POZOR: Pro teenagery je stanovena dávka maximálně 100 mg kofeinu denně, přičemž kofein není jen v kávě, ale ve vyšší míře bývá také v energetických a kolových nápojích. Děti a dospívající tedy mohou tuto dávku snadno několikanásobně překročit.
- Máte-li potíže se spánkem, neměli byste kávu a jiné nápoje s kofeinem užívat zhruba šest hodin před spánkem. Hlídejte si také různé doplňky stravy, které mohou kofein obsahovat.
- A jaký vliv na zdraví má káva s mlékem? Pokud netrpíte laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkovinu kravského mléka, neexistuje žádný důkaz, že by bylo pití kávy s mlékem škodlivé.
- Další častou otázkou je káva a dehydratace. Studie ale ukazují, že pokud je káva konzumována umírněně, nemá škodlivý účinek na rovnováhu tekutin.
Další zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, journals.plos.org