Overnight oats, lívance i quesadilla: Tyto zdravé snídaně si můžete připravit den předem
Pro mnoho lidí je stále nejrychlejší (a často jedinou) možností snídaně namazat si pečivo, anebo zalít vločky mlékem či jogurtem. Co byste ale řekli na skvělou zdravou snídani, za kterou by se nemusela stydět ani luxusní kavárna a zároveň byste si ji mohli připravit během pár minut?
Příprava snídaně vám může ukrojit pěkný kus času, který byste raději strávili v posteli nebo některou z ranních aktivit. Proto možná ani nesnídáte nebo si jen cestou do práce koupíte něco s sebou do pytlíku… Chystání jídla den předem se vyplatí nejen „krabičkářům“. Můžete si díky tomu dopřát i skvělou snídani jako z kavárny, která vám z drahocenného ranního času nesebere téměř nic.
1. Overnight oats
Nejsou to klasické vločky s mlékem nebo jogurtem, není to ani kaše. Takzvané overnight oats se totiž přes noc krásně rozleží, a tak je nemusíte vařit ani zalévat horkou vodou. Je jen na vás, jak si recept upravíte, takže si klidně můžete vytvořit lehkou ovocnou, krémovou ořechovou nebo kokosovou „raffaello“ variantu.
Na 1 porci budete potřebovat:
- asi 30–40 g ovesných vloček
- půlku banánu nebo jeden menší celý
- půl lžičky kakaa
- velkou lžíci vašich oblíbených ořechů
- 2 vrchovaté lžíce bílého řeckého jogurtu
- trochu mléka nebo rostlinné alternativy
- pro zvýšení příjmu bílkovin můžete přidat i protein v prášku
Postup: Ovesné vločky smíchejte ve skleničce nebo misce s ořechy (které předtím můžete pokrájet) a kakaem. Přidejte nakrájený banán a zalijte směsí z jogurtu a mléka (můžete použít i kefír), zamíchejte – měla by vzniknout konzistence řidší kaše, vločky ještě přes noc část tekutiny „natáhnou“. Uložte přes noc do lednice a po probuzení přesuňte do pokojové teploty, před konzumací můžete dozdobit dle chuti.
2. Banánové lívance bez mouky
Na 1 porci budete potřebovat:
- střední banán
- 2 vejce
- skořici
- 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu nebo tvarohu
- případně trochu oleje na pánev
Postup: Už den předem si můžete připravit těsto z rozmixovaného nebo vidličkou rozmačkaného banánu s vejci a skořicí. Pokud chcete, můžete do těsta přidat i lžíci libovolné mouky, ale i bez ní bude recept dobře fungovat. Těsto uchovejte v lednici v dobře uzavřené nádobě. Ráno stačí rozehřát pánev a opéct lívance, které budete podávat s jogurtem nebo tvarohem, můžete ještě dle chuti dozdobit ovocem, ořechovým máslem nebo medem.
Mohlo by vás také zajímat: Nejjednodušší banánové lívance s ovesnými vločkami
3. Zapečená tortilla
Snídaňová variace na oblíbenou quesadillu může být dobrou alternativou třeba k toastům. Přitom složení nemusí být ani moc odlišné. Do tortilly si připravte cokoliv, co máte rádi, zde je jen tip pro inspiraci.
Na 1 porci budete potřebovat:
- 1 tortillu
- 2 plátky šunky
- 1 polovinu mozzarelly
- pár listů špenátu nebo rukoly
- 1 menší nakrájené rajče
Postup: Všechny suroviny naskládejte do tortilly, kterou nadvakrát přeložíte a můžete ji (dobře zabalenou, aby neoschla) uložit přes noc do lednice. Ráno ji stačí vložit do toustovače, kontaktního grilu nebo opéct z obou stran na pánvi.
Tip: Výborná je tortilla také s míchanými vejci.
4. Tvarohová pomazánka s vejci
Vaječná pomazánka s tvarohem je další skvělou a výživnou snídaní, která vás dobře zasytí. Už den předem můžete připravit pomazánku z vařených vajec a pokud se vám do vaření, loupání a mačkání vajíček nechce, připravte klidně míchaná. I z nich je totiž pomazánka výtečná.
Na 1 porci budete potřebovat:
- 1–2 vejce
- 2 lžíce tvarohu
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bylinky
- celozrnný chléb na podávání
- čerstvá zelenina na podávání
Postup: Vařená rozmačkaná vejce smíchejte s tvarohem a dle chuti přidejte sůl a pepř, pro lepší chuť můžete přidat i trošku hořčice. Uložte v krabičce do lednice a ráno jen namažte pomazánku na celozrnný chléb a přidejte svou oblíbenou zeleninu.
Podívejte se také na rozhovor s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem. Jedí podle něj Češi blbě?
5. Vaječná omeleta
Ani s omeletou se pravděpodobně nebudete chtít v pracovním týdnu chystat, pokud každé ráno spěcháte do práce nebo ještě vypravujete rodinu a obstaráváte chod domácnosti. Stačí si ale den předem připravit pár surovin a omeleta už se ráno na pánvi zvládne opéct téměř bez vaší pomoci. Na omeletu si připravte cokoliv, co máte rádi, zde je jen tip pro inspiraci.
Na 1 porci budete potřebovat:
- 1–2 vejce
- hrstku pokrájené šunky
- 2 plátky sýra
- 1 větší nakrájený žampion
- dle potřeby trochu oleje na pánev
- trochu jarní cibulky a zeleninu na podávání
Postup: Den předem si nakrájejte suroviny na omeletu a uložte je do dobře uzavřené nádoby do lednice. Dokonce i vejce můžete rozklepnout a rozmíchat předem, v lednici například v čisté uzavřené zavařovačce přes noc vydrží. Ráno jen rozehřejete pánev, nalijete na ni vejce a zasypete připravenými surovinami, necháte opékat na nižší výkon a po chvíli jen odlepíte okraje omelety od pánvičky, abyste ji nakonec mohli srolovat nebo přeložit. Podávat můžete s čerstvou zeleninou, jarní cibulkou a s chlebem nebo bez. Za pár minut hotovo.