Životní styl

3. února 2025 06:00

Marie Makovská

Jak pracovat s proteinem: Připravte si koktejl či placky, ale pozor na vysokou teplotu

Pokud máte v jídelníčku nedostatek bílkovin, může být proteinový prášek vhodnou alternativou a pomocníkem. Jak ho využít, když nechcete stále dokola popíjet koktejl s přeslazenou nebo mdlou chutí?

Podle některých prodejců, specialistů na fitness výživu a článků na internetu by to mohlo vypadat, že bez proteinového prášku nepřežijeme. Je ale potřeba říct, že jde stále jen o doplněk stravy, který by měl sloužit jako zpestření, protože bílkoviny denně přijímáme z živočišných i rostlinných produktů. Protein v prášku sám o sobě nezaručí lepší zdraví ani snazší hubnutí, na to je třeba věnovat se celému jídelníčku.

Proč jsou bílkoviny tak důležité?

Bílkoviny (proteiny) jsou základní stavební jednotkou v našem organismu a jednou z hlavních živin pro naše tělo. Cílem zvýšení podílu bílkovin v jídelníčku, třeba pomocí proteinového prášku, může být také snížení nadbytečného příjmu cukrů a tuků, například při redukci hmotnosti. Ani s bílkovinami bychom to ale neměli přehánět, proteiny v prášku se hodí k občasnému využití třeba na cesty, ve fyzicky náročném období nebo ke zvýšení obsahu bílkovin v pokrmech, které jsou na ně chudé.

Přečtěte si také: Jak se zbavit akné: Nastavte si rutinu v péči o pleť a nebojte se vyhledat profesionála

Jak využít proteinový prášek při přípravě nápojů a pokrmů

Protein v podobě prášku může díky svým vlastnostem nahradit mouku i cukr, částečně nebo zcela. Jaký prášek vybrat, kolik ho navážit, jak se bude těsto chovat…? To už většinou recepty neprozradí, proto jsme sepsali těchto 6 tipů:

  1. Máte-li protein se sladidly, připravte si jednu dávku ve vodě podle návodu a ochutnejte, jak moc je sladký. Podle toho pak snáze odhadnete, zda vám v receptu dokáže plně nahradit cukr a jaké množství přidat.
  2. V moučnících, které obsahují málo mouky a zároveň jsou v nich suroviny fungující jako „pojivo“ (například mleté ořechy nebo mák, rozmačkaný banán, vejce a další), si můžete dovolit mouku úplně vynechat a nahradit ji proteinem.
  3. U ostatních moučníků můžete proteinovým práškem nahradit alespoň část mouky.
  4. Pokud na něj nemáte alergii, sáhněte po „základním“ proteinu ze syrovátky. Je pro tělo dobře využitelný a receptům dokáže dodat podobné vlastnosti jako mléčné výrobky.
  5. Neslazený protein můžete využít i do slaných receptů.
  6. Některé veganské proteiny mají také skvělé spektrum aminokyselin a navíc (pokud nejsou slazené) mohou dobře chutnat například v různých slaných plackách nebo domácím pečivu.

Pozor na teplotu

Tepelnou úpravou proteinové prášky procházejí hlavně pokud je přidáte do pečených moučníků či palačinek a podobně. Po vystavení vyšším teplotám může protein přijít o některé frakce s pozitivními účinky na zdraví, stále ale bude dobrým zdrojem bílkovin. Takzvaná denaturace bílkovin, ke které při tepelné úpravě dochází (stejně jako když například tepelně upravíme maso), je totiž naprosto přirozená a zvyšuje stravitelnost bílkovin pro lidský organismus.

Do proteinů však bývají často přidávána umělá sladidla, která na rozdíl od cukru a sirupů na bázi cukru nezvyšují množství kalorií. Teplotně nestabilní je například aspartam. Sukralóza se teplem také částečně rozkládá, ale v kombinaci s maltodextrinem je tepelně stabilní. Seznam sladidel, která váš proteinový prášek obsahuje, najdete ve výčtu ingrediencí na obale.

Koktejl jen z proteinu nestačí

Neustálým popíjením proteinových nápojů, jejichž složení je omezeno opravdu jen na bílkoviny (tedy neobsahují sacharidy ani tuky), se snadno může stát, že vám tyto důležité živiny budou chybět. Pokud chcete doplnit do jídelníčku pouze chybějící bílkoviny, proteinový koktejl je dobrou možností, ale když budete chtít koktejlem opakovaně nahrazovat celé hlavní jídlo, tělo by dlouhodobě strádalo. Proto nezapomínejte ani na zdroj sacharidů a tuků, případně i vitaminů a minerálních látek. Komplexní koktejly pro náhradu jídla můžete najít také pod názvem „meal replacement“, tedy koktejly pro náhradu jídla.

Sladký recept: Proteinový koktejl nebo kaše

Máte jen klasický proteinový prášek, ale chtěli byste si připravit komplexnější náhradu svačiny nebo snídaně? Do mixéru dejte 1 dávku proteinu podle návodu na etiketě (například syrovátkového nebo z veganských třeba konopného). Stejně tak ale místo proteinového prášku můžete použít porci jogurtu nebo tvarohu. Přidejte 1 zralý banán, 1 lžičku chia semínek, ¼ avokáda, špetku vanilky, 1 lžičku kakaa a podle chuti ještě med nebo jiné sladidlo a rozmixujte s dostatečným množstvím vody. Když přidáte méně vody a například ještě ovesné vločky, rázem budete mít místo koktejlu proteinovou kaši.

Slaný recept: Proteinové placky

Už vás nebaví sladké koktejly? Zkuste si z proteinu připravit třeba výborné placky. Základem slaných placek může být kromě neslazeného proteinového prášku například vařená rozmixovaná zelenina a vločky. Množství odhadnete podle potřeby a konzistence tak, aby se z těsta daly placky vytvořit, a můžete je osmažit na pánvi nebo upéct v troubě na pečicím papíru.

Podívejte se také, kde najdeme bílkoviny kromě masa:

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny)

Sdílejte článek
Štítky zdraví výživa recept koktejl protein bílkovina náhradní sladidlo životní styl a volný čas

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 2. 2025

Berani, dnes by vás mohl motivovat zvýšený pocit odhodlání. Dokončete věci, které nejsou hotové, a naplánujte si něco na dnešní večer. Neváhejte se pustit do něčeho, co vám připadá složité nebo velké. Je pravděpodobné, že zvládnete téměř cokoli, a až to bude hotové, budete se cítit skvěle. Užijte si den tím, že využijete co nejvíce příležitostí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.