Společnost

24. června 2023 14:01

Tomáš Durčák

Kde je Vladimír Putin? Jeho palác za 30 miliard je nejstřeženější místo v Rusku

Putin: Tažení vagnerovců je zrada ruského lidu

Již od loňského začátku války na Ukrajině se spekuluje, kam se pro své vlastní bezpečí uchýlil ruský prezident Vladimír Putin (62). A je možné, že právě nyní, kdy se soukromá divize armády proti němu vzbouřila, bude hledat ten nejbezpečnější možný úkryt. Jeho obří palác na jihu Ruska patřil svého času k nejbezpečnějším i nejlépe utajeným místům v zemi.

Vladimír Putin prožívá poměrně složitý víkend. Šéf soukromé Vagnerovy skupiny, která ještě nedávno bojovala pod ruskými vlajkami na Ukrajině, se proti němu vzbouřil a de facto se pokouší o vojenský převrat v zemi. Ať už se mu tento záměr podaří, nebo ne, je jasné, že jde o další podrytí dříve neochvějné a nezpochybnitelné moci Putina nad Ruskem.

Sledujte živě nejnovější události z Ruska na CNN Prima News

Je jasné, že ruský prezident se nyní možná ještě víc, než doposud soustředí na to, aby měl okolo sebe pouze ty nejloajálnější lidi a byl v co možná největším bezpečí. Byť oficiálně nevlastní prakticky vůbec nic a pobírá obyčejný prezidentský plat, investigativní práce ruských opozičních sil v roce 2021 odhalila, že Putin v odlehlé části země skrýval neuvěřitelný palác s ještě neuvěřitelnější cenovkou.

Dokument popisující celý komplex na svém YouTube kanálu zveřejnil nejznámější ruský opoziční novinář Alexej Navalnyj, který byl režimem odsouzen na téměř tři roky do vězení. Palác se nachází v Gelendžiku na pobřeží Černého moře, a byť Putin rázně popřel, že by mu opulentní budova patřila, opozice si trvá na svém.

Nakonec vystoupil oligarcha Arkadij Rotenberg, jež má na Putina velmi blízké vazby, a veřejně oznámil, že komplex patří jemu, probíhá jeho dostavba a půjde o luxusní hotelový rezort. Žádné konkrétní důkazy však samozřejmě nedodal a video nazvané „Palác pro Putina“ mezitím na YouTube nasbíralo přes sto milionů zhlédnutí. Navalnyj v něm tvrdí, že stavbu skrz korupční schéma prakticky financuje ředitel ropného gigantu Rosněfť Igor Sečin a ruský miliardář Gennadij Timčenko.

Na to, že má jít oficiálně o hotelový komplex, však stavba i okolní pozemky s vybavením připomínají spíš jakýsi soukromý stát ve státě. Přístupy k paláci hlídají bezpečnostní zátarasy, je u něj vlastní, soukromý přístav, v blízkosti se nachází i nově postavený kostel a nad celým územím platí bezletová zóna. Hlídá jej soukromá ochranka a celkem 7000 hektarů pozemků, jež k zámku náleží, oficiálně spravuje přímo ruská tajná služba FSB.

Součástí samotné obří stavby, jejíž konstrukce měla dle opozičních novinářů vyjít na bezmála 30 miliard korun, má být prostorný vinný sklep, soukromé divadlo či kasíno, posilovna, obří bazén či dokonce vlastní hokejové hřiště. Uniklé stavební plány, kterých se Navalnyj a jeho spolupracovníci zmocnili, pak říkají, že majestátní palác v Gelendžiku je bez pochyby největším domem existujícím v celém Rusku.

Možná vůbec nejšílenější na celé věci je, že tento doslova gigantický palác překypující luxusem není zdaleka jediným majestátním komplexem, jehož vlastnictví je Putinovi připisováno. Ruský web Sobesednik loni informoval, že prezident vlastní také nově postavený palác s cenovkou 200 milionů dolarů v opulentním rezortu Greenfield na dohled Moskvy. I tento komplex již na první pohled ukazuje, že patří někomu mimořádně bohatému. Je obehnán vysokou bezpečnostní zdí, nabízí soukromé fotbalové hřiště, les, rybník, stáje a několik přistávacích ploch pro vrtulníky.

U některých dalších přepychových sídel napříč Ruskem, jež jsou s Putinem spojovány, neexistují jejich žádné fotografie či videa. Jsou totiž tak dobře hlídány, že se k nim žádný obyčejný člověk nemůže ani z dálky přiblížit. Jedno však mají prakticky všechny nemovitosti připisované Putinovi společné – zpravidla u nich buď skutečný majitel vůbec nejde dohledat, nebo jde o někoho přímo napojeného na Kreml či některý z velkých státních podniků, jež vlastní oligarchové rovněž podporující Putina.

Jedinou nemovitostí, kterou Vladimír Putin skutečně oficiálně vlastní, je dle portálu Russia Beyond skromný byt o rozloze 77 metrů čtvereční s malou garáží v Petrohradě, z nějž ruský prezident pochází. Bylo by však s podivem, jestli v něm Putin vůbec někdy bydlel a je více než jasné, že v něm nebude bydlet ani v nejbližší době. Právě naopak, vzhledem k aktuální napjaté situaci v Rusku bude spíš potřebovat místo, o kterém pokud možno vůbec nikdo neví.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.