Co se stane s tělem, když přestanete pít kávu? Zlepší se vám spánek i trávení

Káva je pro mnoho lidí nepostradatelnou součástí rána. Věděli jste ale, že vám kofeinový detox může přinést řadu benefitů? Vyzkoušejte se na nějaký čas vzdát tohoto nápoje a uvidíte, že na vašem těle poznáte změnu.

Káva má sama o sobě pro lidské tělo spousty benefitů. Jenomže její nadměrná konzumace může být někdy i na obtíž. Není proto od věci si občas dopřát kofeinový detox, kdy tělu trochu ulevíme od nepříjemných vedlejších účinků. Je však nutné brát v potaz, že ne každý bude vyřazení kofeinu ze stravy vnímat stejně.

Mohlo by vás zajímat: 7 prokazatelných přínosů, které vašemu mozku a tělu dá šálek kávy

Pokud patříte mezi pravidelné konzumenty, můžete na sobě zpočátku pozorovat abstinenční příznaky. Patří mezi ně například bolest hlavy, únava, mozková mlha, podrážděnost nebo náladovost. Tyto vedlejší účinky mohou trvat několik dní, obyvkle tedy 7 až 9. Nemusíte se ale bát, pokud tuhle dobu vydržíte, tělo se pak samo srovná a vy se můžete těšit na pozitivní změny týkající se vašeho zdraví. A jaké jsou tedy hlavní benefity kofeinového detoxu?

Zlepšení spánku

Kofein má stimulační účinky a může ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Jakmile ho vyřadíte, dostaví se kvalitnější odpočinek. Konzumace kofeinu totiž snižuje tvorbu metabolitu melatoninu zodpovědného za klidný a nepřerušovaný spánek. Pokud si tedy odpustíte pár šálků, můžete se těšit na ničím nerušenou noc.

Čtěte také: Zajímavosti ze světa kávy: Jak poznáme, že je jí už příliš?

Změna psychiky

U některých lidí může kofein zvyšovat pocity úzkosti a nervozitu. Jakmile si totiž dáte kávu, můžete pociťovat nával energie a nadšení, ale poté mohou nastat zase prudké výkyvy. Snížení energie a soustředění obvykle lidé řeší další dávkou kofeinu. Pokud vynecháte kofein, můžete pozorovat stálejší náladu bez větších propadů, která je stabilizovanější hlavně díky zmírnění produkce adrenalinu.

Stálá hladina energie

Káva je pro spousty lidí způsob, jak se během dne nakopnout. Po zpracování kofeinu v těle však dochází k velkému nárůstu únavy. Při vysazení kofeinu si tělo nastaví citlivější systém signalizace, která se bude odvíjet plynuleji a v závislosti na aktivitách daného dne. Jakmile kofein vyřadíte, můžete se sice cítit unaveně, ale později se vaše energie stabilizuje a místo velkých výkyvů energie se vaše tělo naladí na přirozenější způsob.

Změny v trávení

Kofein může stimulovat tvorbu žaludečních šťáv, což může u některých lidí způsobit zažívací potíže. Vynecháním kofeinu tedy můžete předcházet podráždění žaludku, pálení žáhy a dalším nepříjemným pocitům. Pokud přestanete pít kávu na lačný žaludek, snížíte tím riziko žaludečních vředů. Káva může ve velkém množství způsobit také dehydrataci.

Podívejte se, jak správně připravit kávu:

Sdílejte článek
Štítky káva tělo kofein zdraví kofeinový detox

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.