Životní styl

18. září 2023 11:25

Komerční sdělení

Koláže Jiřího Kovandy, jak jste je ještě neviděli: Díla za posledních 50 let v Galerii Smečky

Dvě a dvě je pět. Možná si teď ťukáte na čelo, ale nebojte se, nerozhodli jsme se dělat si z vás blázny. Chceme vám blíže představit umělce, Jiřího Kovandu, a jeho výstavu, která nese právě tento název. Najdete ji v centru Prahy, v Galerii Smečky, kterou podporuje společnost Pražská plynárenská. Její zástupci totiž dobře vědí, jak důležitou roli hraje umění v životech lidí.

Jiří Kovanda je jednou ze stálic naší výtvarné scény, jejíž talent výrazným způsobem přesahuje také daleko za hranice malé české země. Ke jménům skloňovaným i ve vzdálených koutech světa patří celá desetiletí.

Jeho umění i díla samotná v průběhu života představuje v přehledové výstavě koláží z let 1973-2023 pražská Galerie Smečky, jejíž zástupci kromě akcí, instalací a intervencí chtějí poukázat také na výraznou a kontinuální linku prací na papíře, kterou v jeho práci můžeme nalézt.

Autor označuje právě tyto koláže z počátku 70. let za začátek své umělecké tvorby, ačkoliv sám jejich kvalitu záměrně nepřeceňuje. Taková hodnocení je ale dobré brát s rezervou. Kovanda patří mezi několik málo současných umělců, kteří dokážou nahlížet svou práci s nadhledem a s odzbrojující upřímností. Kvalitu jeho děl ale není nutné zdůrazňovat, zastoupení jeho prací v prestižních galeriích po celém světě o ní mluví samo.“

Kovandův návrat do Galerie Smečky

Koláže z počátku své tvorby tady Jiří Kovanda nevystavuje poprvé. Nicméně v takto souvislé a přehledné podobě je ještě nikdo neviděl. Očím návštěvníků se tak ukáží vybrané koláže ze všech období tvorby výrazného umělce.

A není od věci zmínit, že právě letos uplynulo rovných padesát let od první práce na papíře Jiřího Kovandy, který navíc slaví životní jubileum, 70. narozeniny. Během svého života dokázal to, o čem řada českých tvůrců jen sní. A právě i jeho úspěchy chtějí tvůrci výstavy připomenout: „Zúčastnil se velké řady kolektivních výstav a přehlídek, mezi nimi mezinárodní přehlídky současného umění Documenta 12 v německém Kasselu, v londýnské Tate Modern uskutečnil performanci Líbání přes sklo. Svými pracemi je zastoupen ve sbírkách Centre Georges Pompidou v Paříži, Muzea moderního umění ve Vídni, Centra Galego de Arte Contemporánea v Santiagu de Compostela, Tate Modern v Londýně nebo ve Sbírce Erste Bank.“

V první polovině 70. let se Jiří Kovanda věnoval především minimalistickým kresbám a kolážím, později svoji pozornost zaměřil na umělecké performance stavěné na všednodennosti a nenápadných vstupech do veřejného prostoru. A právě tato díla přitáhla pozornost teoretiků umění - českých i za hranicemi.

V 80. letech se soustředil především na malbu, koláž a materiálovou asambláž. Režim v tehdejším Československu jeho práci ocenit nedokázal, jeho podání umění proto mělo prostor pouze v rámci neoficiální scény. Změnu přineslo vystřídání režimů, kdy se stal pedagogem na pražské AVU. Posledních 15 let pak vede Ateliér Objekt - Prostor - Akce na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem.

Aktuálně Jiří Kovanda vytváří především objektové situace z běžně dostupných předmětů.

Umění patří k životu

Galerie Smečky, která přehledovou výstavu Jiřího Kovandy představuje veřejnosti, funguje od roku 2005. A to díky Nadačnímu fondu Galerie Smečky, který financuje společnost Pražská plynárenská. Její představitelé se tak zasazují o udržení a další rozšiřování fondu uměleckých děl zaměřených na výtvarné médium koláže a podporují výstavní a uměleckou činnost galerie. Podpora společensko-kulturního dění v metropoli patří mezi jeden z pilířů odpovědného podnikání koncernu Pražská plynárenská.

Sdílejte článek
Štítky Londýn umění výstava Paříž Pražská plynárenská koláž Komerční sdělení Praha Tate Modern Georges Pompidou Erste Bank Jiří Kovanda Galerie Smečky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.