Nikol Moravcová o festivalu Burning Man: Je to i o přežití, změní vám to vnímání světa

Bahno na festivalu Burning Man

Letošní ročník festivalu Burning Man v nevadské poušti se proměnil doslova v bahenní peklo. V důsledku vydatných dešťů se písek změnil v kluzkou hmotu, která všem návštěvníkům znemožnila odjezd. Pořadatelé museli přerušit program a vyzvali lidi, aby šetřili vodou a zásobami. Jak na tohle netradiční místo vzpomíná modelka Nikol Moravcová, která ho navštívila celkem třikrát?

Burning Man je tak trochu jiný festival. Kromě hudby nabízí také nespočet uměleckých instalací, doprovodného programu a přednášek. Každoročně se tam sejdou desítky tisíc lidí, mezi kterými jsou umělci, hudebníci a aktivisté. Ty všechny spojuje láska k hudbě, umění, přírodě a životu. Svým fungováním se snaží být protipólem kapitalistického způsobu žití. Neexistují tam peníze a vše funguje na způsobu darování a vzájemné pomoci. Festival také nabízí sexuální osvobození. Zájemci se mohou účastnit bezpečných a konsensuálních skupinových sexuálních aktivit.

Mohlo by vás zajímat: Prudké lijáky spláchly festival Burning Man. Bahno uvěznilo tisíce lidí, jeden člověk zemřel

„Není to jako klasický festival, který známe tady v Evropě. Je to vystavěné komunitní město uprostřed pouště, ve kterém platí určitá pravidla – zákony. Nejsou tam peníze, internet ani auta. Jezdí se na kolech, pořádají se různé workshopy, koncerty, párty a je to hlavně největší outdoorová galerie plná úžasného umění, které spolu se vším po týdnu zmizí a nezůstane žádný odpad. Je to místo, kde můžete být, kým chcete, a cítit se absolutně svobodně,“ popisuje Nikol Moravcová (36) v rozhovoru pro Prima Ženy minulé ročníky, kterých se zúčastnila. Ten letošní byl ale narušen vydatným deštěm, kvůli kterému museli pořadatelé festival předčasně přerušit.

Účastníci neztráceli dobrou náladu

Festival trvá týden a koná se v poušti Black Rock Desert v Nevadě. A právě ta se po páteční bouři proměnila doslova v bahenní peklo. Podle webu CNN tam bylo ještě v sobotu více než 70 tisíc uvězněných lidí. Někteří se rozhodli odejít pěšky, ale většina aut zůstala uvíznutá v bahně. Navzdory nepříjemné komplikaci však většina účastníků neztrácela dobrou náladu.

„Program eventu přerušen, náš kemp v šíleným stavu. I tak jsme si zachovali pozitivní naladění, celý včerejšek jsme uklízeli a připravovali se na další déšť i prodlouženou dobu na Burnovi. Jídla, pití a dalších zásob snad budeme mít dost,“ píše ve svém instagramovém postu česká influencerka Dewi, která byla mezi těmi, kteří zůstáli v poušti.

Čtěte také: Móda z festivalu v Benátkách: Nechyběl šarmantní Clooney, šaty z pekla ani nahota

O zhodnocení aktuální situace jsme požádali i samotnou Nikol, která na festivalu v minulosti také zažila krizovou situaci a okusila tak na vlastní kůži, co příroda dokáže. S manželem se totiž ztratila v písečné bouři. „Díky solidaritě lidí a kompasu jsme nakonec našli naše kola a cestu do kempu. Ale i o tom to je. Zažít něco, na co do konce života budete vzpomínat. V tomhle případě hromady a hromady bahna,“ směje se Moravcová, jež celý průběh akce sleduje také prostřednictví svých přátel, kteří jsou tento rok v nevadské poušti.

Na festivalu už nic neplatíte

Za lístek na festival dáte zhruba 13 tisíc korun. Následně se ubytujete v jednom z mnoha kempů. Jednotlivé kempy se liší a návštěvníci v nich i pracují. Na místo si většina lidí doveze také vlastní zásoby jídla a pití. „Každý kemp má jiné zaměření. Třeba ten náš opravoval kola. Jiný zase dělá palačinky a kávu, další masáže, kostýmy, hudební nebo divadelní vystoupení. Je tam toho neskutečně mnoho a nedá se to za ten týden ani stihnout všechno vidět. Je to neuvěřitelně inspirativní místo, protože když se vám podaří sehnat lístek a kemp, tak už celou dobu nepotřebujete za nic platit a všichni vám všechno dají. Úplně všechno,“ vysvětluje Nikol Moravcová pro Prima Ženy.

Vzhledem k tomu, na jakém místě festival probíhá, se většina návštěvníků musí na nepřízeň počasí připravit. V minulosti představovaly největší problém zejména písečné bouře. „Byla jsem tam celkem třikrát a pokaždé vás to místo obohatí něčím novým. Je to trochu o přežití, protože písečné bouře a vítr umí být zejména na kole a ve stanu velmi nebezpečné,“ vzpomíná Moravcová. Dodává však, že je to především o úžasné komunitě a vzájemnému respektu vůči sobě i životnímu prostředí. „Návštěva Burning Mana rozhodně změní vaše vnímání světa a za těch několik let, co cestuji po světě, jsem nenašla zajímavější místo,“ dodává na závěr pro Prima Ženy Nikol.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 5. 2024

Dnes byste mohli dobře psát beletrii nebo publicistiku. Je docela dobře možné, že jste o nějakém literárním oboru uvažovali. Proč váháte? Nikdy není pozdě. Najděte si čas na napsání příběhu. Pokud máte negativní postoj k věcem, které děláte, jak chcete něco udělat, Berani?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.