Kordula bojoval s grilem v soutěži amatérských kuchařů. Teď musí oslnit Pohlreicha
Vizitka: Dcera a otec Daniela a Danny - Česko na grilu (1)
Když žil Daniel Kordula v Americe, snil o tom, se zúčastní soutěže amatérských kuchařů. Riskoval, když soupeřům postavil na stůl celé grilované sele. Dnes se s dcerou po boku utká s devíti dvojicemi v grilovacím klání. Jak vzpomíná na svoji první televizní zkušenost?
Ve velké soutěžní grilovací show, která v Česku nemá obdoby, se pod dohledem Zdeňka Pohlreicha o vítězství popere deset dvojic. Mezi nimi i Daniel Kordula neboli Danny se svou dcerou Danielou. Daniel je původně elektrikář, který pracoval v dolech a poté šel na vojnu. Po revoluci odcestoval do Ameriky, aby se naučil jazyk, ale poznal svou ženu Giliu, původem Mexičanku. S ní má dvě dcery a zhruba před 12 lety se rozhodli vrátit do Česka. Danny shrnuje, kde se zrodila jeho vášeň pro grilování: „Sedmnáct let svého života jsem strávil v Americe, v Chicagu. Před lety jsme se rozhodli vrátit do Česka, takže to pro všechny byl kulturní šok. Z Chicaga na Moravu. Kamarádi v Americe mě naučili grilovat, s jedním z nich, Paulem, jsem navštěvoval grilovací soutěže, festivaly. A to ve vás zůstane.“
Prostřeno! absolvoval v roce 2013. Soutěž amatérských kuchařů sledoval v Chicagu přes internet a pořad se mu líbil. Když se do Česka vrátil, poslal přihlášku. Cesta na televizní obrazovky chvíli trvala. Když mu zavolali z produkce, myslel si, že jde o vtip. „Za týden si mě přijeli natočit, to také bylo vtipné, zrovna jsem vylezl ze sprchy, otevíral jsem jim v županu. Nabrali si první video v kuchyni a ptali se, co budu vařit. Když jsem řekl, že bych ugriloval prase, nikdo mi nevěřil, že celé. Protože to se přece nepůlí. Takže volali někam si to nechat odsouhlasit, ale prošel jsem.“
Farář kvůli Prostřeno! posunul začátek mše
Soutěžícím tehdy podával bruschettu, uzená žebra, crème caramel a především selátko na grilu. To griloval doma na dvoře. Aby se mu vešlo na rožeň, usekl mu čumák, takže vypadalo děsivě. Servíroval jej vcelku ve svém obývacím pokoji. Hosté byli nadšení, několikrát si přidávali a zábava ve vinařství s cimbálovkou se také vydařila. Při natáčení se vypilo 42 litrů vína. „Nakonec jsem to vyhrál. I když mi jídlo kritizovali. Byl jsem hrozně unavený, pod parou, ale šťastný. Celá dědina byla vzhůru nohama,“ vzpomíná Danny.
Jeho sousedé mu také fandili. „Náš pan farář mi po pár letech řekl, že to bylo poprvé za dobu, co slouží v Ratíškovicích, kdy musel posunout začátek mše. Jak se všichni chtěli v televizi koukat.“ Že je grilování jeho vášní, se můžete přesvědčit už nyní na prima+ a od 23. března na televizních obrazovkách. Danny je rád, že se taková soutěž v Česku pořádá a posune tak grilování na vyšší úroveň.
Budete Dannymu fandit? Podívejte se na upoutávku na novou grilovací show: